Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga gästnätter i Linköping

7 februari 2020 | Uppleva & göra
Antalet gästnätter i Linköpings kommun slog nytt rekord 2019. Totalt genomfördes 568 662 gästnätter på hotell, vandrarhem och i stugor. Det är en markant ökning – 7,6 procent – jämfört med året innan. 81 procent av gästnätterna genomfördes av svenska besökare och 19 procent av utländska besökare.
Konsert på Stångebrofältet

Gyllene Tiders avskedsturné lockade många besökare. Foto: Fredrik Schlyter

Antalet gästnätter genomförda av svenska besökare uppgick till 462 304 och ökade med 11,2 procent. Antalet gästnätter genomförda av utländska besökare uppgick till 106 358, men minskade med 5,5 procent. De största utländska marknaderna under 2019 var USA, Tyskland, Kina, Danmark och Storbritannien.

Jörgen Nilsson, affärsutvecklingschef på Visit Linköping & Co, säger att särskilt sommaren visade en stark tillväxt av svenska besökare.

– En generell förklaring är att svenskarna i hållbarhetens tecken reste mer i Sverige under sommaren. För Linköpings del berodde det dock framförallt på flera publikdragande evenemang i Linköping och övriga regionen.

Fler anläggningar

Antalet gästnätter i Linköping ökade för 16:e året i rad. Med den 7,6-procentiga ökningen visade Linköping en dubbelt så hög tillväxt som den genomsnittliga för riket (3,4 procent).

Roshan Malalatunga, hotelldirektör på Scandic och ordförande för Hotellföreningen i Linköping, framhåller att Linköping under 2019 fick utökad boendekapacitet och att fler boendeanläggningar öppnar under 2020.

– Fler och fler aktörer tror på Linköping och väljer att investera här. Men samtidigt måste näringslivet och kommunen arbeta tillsammans för att utveckla fler reseanledningar för att fortsätta den positiva utvecklingen.

Källa: Preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem. Camping, privat förmedlade stugor, Airbnb och boende hos släkt och vänner är exkluderat.

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: