Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Restriktioner införs i hela Östergötland

29 oktober 2020 | Coronaviruset covid-19
Med omedelbar verkan har Folkhälsomyndigheten, i samråd med Region Östergötland, fattat beslut om att införa restriktioner för hur människor i Östergötland får bete sig.
regiondirektör Krister Björkgren, landshövding Carl Fredrik Graf,

Regiondirektör Krister Björkgren, landshövding Carl Fredrik Graf, smittskyddsläkare Britt Åkerlind, Paul Håkansson, Linköpings kommundirektör samt Anna Thörn, Norrköpings biträdande kommundirektör. Foto: Per Olsson

De skärpta restriktionerna innebär kraftiga inskränkningar i människors liv. Restriktionerna innebär bland annat stopp för besök i köpcentrum, inga möten, träning på gym eller idrottsträningar eller tävlingar.

 

Beskedet meddelades på en direktsänd pressträff på torsdagen som Region Östergötland ordnat. Där medverkade även länsstyrelsen och Linköpings och Norrköpings kommun.

 

– De senaste dagarna har kurvorna över smittade gått hastigt uppåt. Vi ser att smittan finns i hela länet och vi ser att den finns i olika grupper. Det har legat och pyrt lite överallt en tid, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare vid Region Östergötland.

 

Tre veckor

De inskränkningar som invånarna i Östergötland nu måste leva med är i ett första skede begränsade till tre veckor. Den 19 november upphör de att gälla om inte läget förvärras.

För de verksamheter som Linköpings kommun ansvarar för kommer de nya restriktionerna att få konsekvenser.

 

– Det kommer att bli massiva stängningar av kommunala verksamheter, det här blir mer omfattande för befolkningen än vad vi hade i våras, säger Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun.

 

Mer detaljer om hur detta påverkar kommunala verksamheter kommer att meddelas under en direktsänd pressträff, i morgon fredag 30 oktober klockan 13.

 

Begränsad publik

Även Länsstyrelsen Östergötland har fattat ett beslut om skärpta restriktioner. Det gäller hur stor publik som tillåts på ett evenemang. Tidigare har regeringen lättat på dessa begränsningar och höjt siffran till 300 personer. Nu har länsstyrelsen fattat ett lokalt beslut för Östergötland som anger att max 50 personer får samlas. Deras beslut gäller mellan 1 och 22 november.

 

Restriktionerna som gäller i Östergötland kan sammanfattas i fem punkter:

  • Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, exempelvis köpcentrum.
  • Avstå från möten, träningar, idrottstävlingar eller konserter.
  • Ingen fysisk kontakt annat än dem du bor med.
  • Alla verksamheter ska se till att avstånd kan hållas, det innebär att exempelvis en butiksägare måste ordna kösystem.
  • Arbetsgivare ska fortsätta uppmuntra hemarbete.

Det enda undantag som finns från dessa restriktioner gäller barn födda efter 2005, alltså de som går i grundskola. Verksamhet som riktar sig mot den gruppen får fortsätta som vanligt.

 

Förutom Östergötland har även Västra Götalands län och Stockholms län infört samma restriktioner på grund av stor smittspridning. Sedan tidigare har även Region Uppsala och Skåne genomfört liknande restriktioner.