Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Robotrekrytering: Linköping bland de första i världen

14 januari 2020
Föreställ dig följande scenario. Du har sökt ett nytt arbete och ska nu gå på anställningsintervju. Luggen är kammad och du har ditt CV för näthinnan. Du kliver in i intervjurummet och möts, av en robot.

HR-konsult Angelika Nordin bredvid roboten Tengai. Foto: Per Conning

I slutet av december 2019 blev det här scenariot verklighet i Linköping. Då hölls kommunens allra första anställningsintervjuer som genomfördes helt av en robot. Och här går Linköping i bräschen.

– Det här är en av de första rekryteringarna i världen som hålls med en intervjurobot, säger Patrik Reman, HR specialist på Linköpings kommun. 

Rekryteringen med robot är ett försök med målet att testa artificiell intelligens för att göra ett första urval av kandidater i en rekrytering.

– Vi vill skaffa oss kunskap och kompetens kring den utveckling som pågår och ligga i framkant när det gäller förståelse för AI-lösningar, säger Sonja Erlandsson, HR-direktör på Linköpings kommun.

Så här går intervjun till. Kandidaten sitter ned ensam med roboten i ett intervjurum. Roboten inleder intervjun med att presenterar sig själv och intervjuupplägget. Roboten ställer därefter situationsbaserade frågor och följdfrågor utifrån kandidatens svar. Roboten avslutar sedan intervjun.

Angelika Nordin är HR-konsult på Linköpings kommun och det är hon som ansvarar för den här rekryteringen.  

– Första intervjudagen gick bra, alla kandidater var positiva med ett leende på läpparna efteråt. Några var lite nervösa inledningsvis, säger hon.

Den här intervjudagen var en testomgång och alla delar kommer nu att utvärderas noga. Allt från kandidatupplevelse, rekryterares upplevelse, validitet i resultaten och eventuell vinning för Linköpings kommun. Därefter kommer beslut att tas om att eventuellt upphandla och använda funktionen framöver.

Text: Sofie Berlin

Se och hör hur roboten fungerar i klippet nedan: