Så blir årets stadsfest

15 augusti 2019 | Uppleva & göra
Den 21-25 augusti är det dags. Då är Linköpings stadsfest tillbaka med musik, matmarknad, idrott och folkfest. "Vi hoppas att det ska finnas något för alla", säger projektledaren Claes Lauritsen.
Claes Lauritsen på Stora torget

Claes Lauritsen på Stora torget. Foto: Per Conning

Det är fjärde året i rad som Claes Lauritsen på Visit Linköping & Co är projektledare för stadsfesten. Han säger att arrangemanget har utvecklats de senaste två-tre åren, med fler evenemangsplatser och ett bredare utbud.

– I år satsar vi dessutom mer på ungdomar än tidigare. Det blir en konsertkväll på Borggården med enbart ungdomsartister. Tillsammans med arrangörsgruppen Gähda har vi försökt hitta artister som ska locka hela staden. Och i Domkyrkoparken blir det ännu mer ungdomsinriktat, med fler aktiviteter.

Stadsfesten är Linköpings största återkommande evenemang med omkring 300 000 besökare. I år uppträder bland annat artister som Linnea Henriksson, Movits, Lena Philipsson, Lamix, Cherrie och Norrköpings symfoniorkester med Rickard Söderberg.

 


Linnea Henriksson är en av artisterna på Linköpings stadsfest.
Foto: Emma Svensson

 

Claes tycker att stadsfestens styrka ligger i bredden – att det inte bara är en musikfestival – och att det är fri entré till det mesta.

– Förutom musik blir det mycket idrott och annan kultur. Vi har till exempel löplopp, elitcykellopp och Idrottens dag i Trädgårdsföreningen där alla föreningar får chansen att visa upp sig.

Att planera inför ett så stort arrangemang som stadsfesten innebär förstås många utmaningar. Det är mycket som ska samordnas.

– Det påverkar ju staden med till exempel avstängda gator. Men det är fantastiskt att vi kan arrangera detta i stadskärnan. Och förra året kunde vi lägga till Hospitalstorget som evenemangsplats, då torget var färdigt efter ombyggnaden.

 


Claes Lauritsen tycker att stadsfestens styrka ligger i det breda utbudet.
Foto: Per Conning

 

Eftersom många människor samlas under stadsfesten framhåller Claes att frågor om trygghet och säkerhet hela tiden står i fokus.

– Sedan flera år jobbar vi nära polisen, räddningstjänsten och kommunen kring detta. Vi arbetar mycket förebyggande. Det handlar bland annat om att skapa en trygg miljö, med avstängda gator och belysning i mörka områden. Och så finns det mycket personal på plats. Samtidigt är det bra om många föräldrar och andra vuxna kan vara ute på stan, till exempel vid ungdomskonserterna på Borggården.

Claes tror att stadsfesten betyder mycket för att skapa stolthet för staden. Han menar att det är ett bra tillfälle för både Linköpingsbor och andra besökare att träffas och ta del av trevliga evenemang som inte kostar något.

– Nu får vi hoppas att det blir bra väder också, skrattar Claes.

På stadsfestens webbplats hittar du mer information och hela programmet: 

Text: Per Conning