Hoppa till huvudinnehåll

Så blir Linköpings nya park

22 februari 2023 | Stadsplanering & trafik
Ett grönområde som liknar en böljande, flygande matta. Så utformas Manillaparken som just nu håller på att byggas i Ebbepark.
Illustration över parken och foto på landskapsarkitekt Linda Moström

Bilden till vänster visar hur Manillaparken kommer att se ut. Vissa justeringar kommer dock att göras. Parken är ritad av Mareld landskapsarkitekter. Till höger Linda Moström, landskapsarkitekt i Linköpings kommun, framför bygget av parken. Bilder: Mareld landskapsarkitekter/Per Conning

Ebbepark i östra Valla fortsätter att utvecklas undan för undan. Visionen är att skapa en modig och omtänksam del av staden, där hållbarhet och klimatsmarta lösningar står i fokus. Bakom satsningen står de kommunägda bolagen Sankt Kors, Stångåstaden och Lejonfastigheter.

Mitt bland alla hus håller Manillaparken på att växa fram. Linda Moström är landskapsarkitekt i Linköpings kommun och beställare av parken, som är ritad av Mareld landskapsarkitekter. Linda berättar att utformningen är inspirerad av designern Marianne Richters mattor. Richter arbetade för Wahlbecks fabriker som tidigare tillverkade mattor och rep i området.

- Parken får en böljande känsla och kommer att likna en matta som flyger. Mattans mönster kommer att uppfattas i till exempel gångar och planteringar, säger Linda Moström.

Under parkens ena hörn är byggnaden Roligheten inkilad. Här är planerna att etablera ett kafé eller en restaurang.


Ingången till byggnaden Roligheten.

 

Området får även en öppen gräsyta med plats för aktiviteter. Eftersom parken böljar kan den komma att fungera som pulkabacke på vintern. Längs en av sidorna blir det mer växtlighet med större träd, buskar och perenner. Det ska även finnas platser där besökarna kan sitta och äta.

- Vi hoppas också att människor ska arbeta där. Och barnfamiljer kan vara här. Det blir ingen lekplats, men utformningen är lekfull. Parken kommer att vara ett smycke som många kan se uppifrån husen runtomkring, säger Linda.

 


Parken anläggs delvis ovanpå byggnaden Roligheten.

 

Manillaparken skapas från grunden på ett ställe där det inte har varit park tidigare. Linda Moström menar att det ger speciella förutsättningar, jämfört med när en befintlig park ska rustas upp.

- Om det finns en befintlig struktur så finns det ofta en historia bakom som vi behöver hantera. Någon har tänkt innan. Och ibland arbetar vi i områden som redan har en naturlig växtlighet, där vi ska inlemma naturmark i parken. Då är det ofta dessa förutsättningar som inspirerar.

Hon säger att det är härligt att jobba från grunden i Manillaparken. Utformningen blir verkligen “man-made”.

- Men det är viktigt att det ändå känns sinnligt och att parken genom sin utformning kan koppla till platsens identitet.

Linda Moström tror att parken får stor betydelse för Ebbepark.

- Man kan jämföra med Vallastaden där den centrala bäcken ger en paus och möjlighet att betrakta och uppleva stadsrummet i ett annat perspektiv. Det är där många besökare tar sina bilder, parken är en viktig symbol för området. Så tror jag att det blir också här, Manillaparken blir något unikt för Ebbepark.

Parken beräknas vara klar i oktober 2023.

Text och foto: Per Conning

Här kan du läsa mer om Ebbepark:

Här kan du läsa mer om stadsutveckling i Linköping:

Senast ändrad den 24 februari 2023

Senaste nytt

Bassängerna är testade - 23 dagar kvar till öppning Det hände på fullmäktige i mars Snöovädret påverkar sophämtningen Linköping på besök i systerorten Palo Alto Förslaget om nedläggning av förskolor och skolor blir verklighet Reservrutiner påkopplade när trygghetslarm slutade fungera Nya åtgärder ska motverka segregation Inför beslutet om skollokaler - så går nämndmötet till Kom och se eldshow på Earth hour Dags att sopa upp gruset