Hoppa till huvudinnehåll

Så firar Passagen 25 år

31 augusti 2023 | Uppleva & göra
Passagen Linköpings konsthall fyller 25 år! Jubileet börjar firas lördag den 2 september med en fotoutställning där Linköpingsborna själva kan visa bilder.
Konstchef Lars-Ove Östensson framför Passagens entré

Konstchef Lars-Ove Östensson framför Passagens entré vid Stora torget.

– Det känns som att vi nyligen fyllde 20 år, säger kommunens konstchef Lars-Ove Östensson och ler.

Själv har han arbetat på Passagen vid Stora torget i tio år. Men han har koll på konsthallens historia längre tillbaka än så. Om vi först backar tillbaka till 1960-talet så visade föreningen Linköpingskonstnärerna sin konst i Stenhusgården. Men på 1980-talet ville de unga konstnärerna ha något nytt. Det resulterade i att Konsthall Alka startade på Drottninggatan 1989. I byggnaden hade det tidigare funnits en kapsylfabrik med just namnet Alka. Även föreningen började använda detta namn.

Konsthall Alka drevs tillsammans med Linköpings kommun under ett par år. När huset revs 1992 delade verksamheterna på sig. Föreningen flyttade till Wahlbecks företagspark (och 2016 vidare till Skylten nära resecentrum). Kommunens konstutställningar tog plats i gamla riksbankshuset på S:t Larsgatan.

– Omkring 1995-96 föddes idén om den nuvarande lokalen. Den hade tidigare varit bland annat saluhall och kafé, och stod nu tom. Kommunen gjorde en testutställning där som föll väl ut.

Med bidrag från Westman-Wernerska stiftelsen kunde lokalen renoveras och invigas 1998. Inriktningen skulle vara samtida konst, såväl lokal och regional som nationell och internationell.

– Och så har det varit sedan dess.

Kravlös plats

Lars-Ove säger att Passagen har haft flera minnesvärda utställningar de senaste åren. När det gäller lokala konstnärer lyfter han till exempel fram välbesökta visningar med verk av Lillevi Hultman och Björn Svensk.

– Den utställning som har fått mest uppmärksamhet under min tid var en fotoutställning av Mattias Löw med bilder från Burning man-festivalen i USA. Det var första och hittills enda gången som jag kunnat höra människor stå på stan och prata om vad som händer i Passagen.

Lars-Ove säger att Passagen ska vara en kravlös plats. Den ska fungera som en lunga mitt i staden där du kan gå in när du känner för det.

– Ett besök hos oss ska helst vara en kulturupplevelse när den är som bäst - man får tänka, reflektera och förhoppningsvis växa lite.

Stad i förändring 

Det kommande 25-årsjubileet firas med en utställning som invigs lördagen den 2 september. Den heter “When a space becomes a place” och innehåller fotografier av Linköpings utveckling under hundra år, fram till början av 1970-talet. I en annan del av utställningen får allmänheten visa egna foton på sina favoritplatser i kommunen.

– Linköping är en stad som växer. Många känner säkert att den förändras mer än någonsin just nu. Men i de äldre fotografierna framgår det att Linköping alltid har förändrats. Och Linköping har ofta legat i framkant för innovationer. Så det är egentligen inte nytt - men det är roligt att få ett historiskt perspektiv.

Den 2 september är Passagen öppen klockan 12-16, och utställningen invigs klockan 13 av stadsantikvarie Alexandru Babos. Fotografierna visas fram till den 4 november. Under den perioden hålls även ett antal föredrag. Bland annat ska Gunnar Elfström prata om temat “en stad i ständig förändring” den 14 september klockan 18. Från den 2 september visas också konst av Antonio Sognasoldi och Göran Littorin.

Årets sista utställning “Nordiskulptur” öppnar den 11 november. Det är en svensk-finsk skulpturutställning med verk av Olle Stjerne och Nora Schroderus.

Här kan du läsa mer om Passagen och om hur du deltar i utställningen “When a space becomes a place”:

Text och foto: Per Conning

Senast ändrad den 31 augusti 2023

Senaste nytt

Stråk längs Tinnerbäcken öppnar
Så ska kommunen bekämpa välfärdsbrott
Kommunen visade upp trygghetspunkt
Internationellt pris till attraktion i Gamla Linköping
Det hände på fullmäktige i september
Efter sprängningen: Kommunen stärker upp med ordningsvakter
Omvandlingen till en tryggare och grönare Järnvägspark
Kommunen arbetar trygghetsskapande efter explosionen
Så håller du enkelt koll på din ekonomi
Lär dig mer om psykisk ohälsa