Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Så går bygget av nya simhallen

26 maj 2020 | Stadsplanering & trafik, Folkungavallen
Byggnationen av Linköpings nya simhall har pågått i sju månader på plats och nu börjar det synas lite mer på gamla Folkungavallen.

Den nya simhallen växer fram mer och mer på gamla Folkungavallen. Foto: Linkin

– Äntligen börjar man se någonting växa fram. Det är ju väldigt kul för alla inblandade, inte minst allmänheten, som nu har möjlighet att följa bygget på nära håll i och med utsiktsplatsen också, säger projektchef Christian Dahlén på Lejonfastigheter.

Den 8 maj invigdes nämligen en ny utsiktsplats på Folkungavallen där man kan följa bygget från första parkett och läsa mer om projektet. Bland annat får man lära sig att jord motsvarande cirka 500 fullpackade lastbilar körts från platsen och att armeringsjärnen till konstruktionen väger mer än 800 personbilar.

Pålning har avslutats

Byggnationen framskrider planenligt och de markförstärkningsarbeten som innefattar pålning har nyligen avslutats. Totalt har pålar som tillsammans mäter omkring 22 kilometer bankats ner i marken. Man har även gjutit bottenplattan och den nya simhallens 50-metersbassäng börjar anta sin form.

– Coronapandemin har ju även drabbat byggbranschen på så vis att leveranser från utlandet kan bli försenade. Men om man vågar bortse från den risken så ligger vi i fas, säger projektchef Christian Dahlén.

P-hus påbörjas i höst

Det som är på gång härnäst är att man inom ett par veckor kommer att börja montera prefabricerade betongväggar för källardelen. Källaren ska vara färdig senare under hösten.

Efter sommaren påbörjas byggnationen av parkeringshuset med 500 platser för både boende och besökare till simhallen. På området kommer det även att finnas ett underjordiskt cykelgarage.

Under hösten påbörjas också anläggandet av gator inom området. Då startar även arbetet med att dra fram vatten, avlopp och fjärrvärme till simhallen.

Text: Johan Hermansson

Se en video om den pågående byggnationen:


Hör entreprenören berätta om hur det är att bygga en simhall:

 

Följ projektet Folkungavallen och övriga stadsutvecklingsprojekt på stadsutvecklingsportalen: