Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Så går vaccineringen mot covid-19

8 januari 2021 | Omsorg & hjälp, Covid-19
Söndagen 27 december blev den första personen i Linköpings kommun vaccinerad mot covid-19. Under veckan som följde påbörjades vaccineringen i större skala och snart går kommunen in i nästa etapp av vaccineringen. “Det känns bra att vaccineringen går enligt plan”.
Vaccinationsspruta

De första omgångarna av vaccinering mot covid-19 i Linköpings kommun har gått enligt plan. Den 27 december var Attendos vårdboende Duvan först ut och veckan som följde vaccinerades knappt 700 personer på 23 boenden i kommunen. Och under vecka 1 beräknas ytterligare 700 personer ha vaccinerats när veckan är slut.

– Det känns bra att vaccineringen så här långt går enligt plan. Vi är fortfarande inne i den första delen av vaccineringen, vilket innebär att vi vaccinerar personer som är 70+ och bor på särskilt boende. Både förra veckan och den här veckan har vaccineringen flutit på bra, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör.

Nästa steg i Linköpings kommun

Linköpings kommun vaccinerar i den takt som vaccinet levereras och följer Region Östergötlands vaccinationsplan och Folkhälsomyndighetens nationella plan när det kommer till prioriteringar för vem som ska få vaccindoserna.

– Hälso- och sjukvårdsverksamheten i kommunen fungerar väl och utförarna är mycket flexibla och agerar snabbt utifrån all ny information som kommer. Detta gör att vi kan utföra vårt uppdrag från Region Östergötland och vaccinera i den takt som krävs av oss, säger Linda Ljungqvist.

Om vaccineringen fortsätter enligt plan har Linköpings kommun enbart två särskilda boende för äldre kvar att vaccinera nästa vecka (vecka 2) och är sedan redo för nästa steg.

– När alla personer på särskilda boende för äldre har fått den första dosen av vaccinet är nästa steg att vaccinera personer inom hemtjänsten och hemsjukvården. De kommer att vaccineras antingen i hemmet eller på vårdcentral, säger Linda Ljungqvist.

Linda Ljungqvist vill även poängtera att det fortfarande är viktigt att fortsätta följa övriga rekommendationer för att bromsa smittan, även nu när vaccinet är tillgängligt.

Vaccinationscentraler

Region Östergötland har i veckan presenterat planeringen för kommande steg i vaccineringen. Efter det att personer som är 70 år eller äldre, personer som tillhör en riskgrupp eller personal inom hälso- och sjukvård har vaccinerats blir det aktuellt med vaccination av allmänheten i stort för alla som är 18 år och äldre.

Region Östergötland uppger även att det kommer att ske på vaccinationscentraler, bland annat i Saab Arena i Linköping.

– Platserna har valts ut efter geografisk spridning och de här lokalerna är lämpliga för att vaccinera allmänheten i på ett säkert sätt. Det finns gott om utrymme, många parkeringsplatser och goda möjligheter att ta sig dit och därifrån, säger Rickard Lundin, representant för särskild sjukvårdsledning, från Region Östergötland.