Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Så klarar du fattigmånaden

19 januari 2021 | Omsorg & hjälp
Januari kallas ofta årets fattigaste månad. Om det är skralt i kassan efter jul har budget- och skuldrådgivaren Carina Brehmer några tips - som även funkar resten av året.
Carina Brehmer och en portmonä

Carina Brehmer är budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun. Foto: Per Conning/Mostphotos

Ett av de klassiska råden gäller maten. Nu kan det vara läge att djupdyka i frysen och se vad som gömmer sig där. Det är också bra att planera sina matinköp ordentligt.  

– Många är stressade kring vad de ska äta och spontanhandlar. Då är det lätt att du köper saker du inte behöver. Gör veckomatsedlar istället, säger Carina Brehmer.  

Ett annat tips är att sälja saker som du inte använder. Många har till exempel sportutrustning som står och samlar damm.  

– Om du har stora problem med ekonomin kanske du även kan dela upp eller skjuta upp någon betalning, även om det inte är att rekommendera. Men det gäller att inte stoppa huvudet i sanden, utan att ta kontakt med dem som du har svårt att betala, säger Carina. 

"Inte trolleri när pengar försvinner"

Nu kan det också vara dags att göra en budget, för att se vad du faktiskt lägger dina pengar på. En budget har du nytta av hela året.  

– Många tycker att budget är tråkigt, men det ger dig en frihet. Du blir medveten om vad saker kostar och kan själv bestämma vad du bör prioritera. Det är inte trolleri när pengar försvinner. Du kanske inte kan påverka de fasta kostnaderna så mycket, men de rörliga utgifterna är enklare att ändra, säger Carina.  

Många har till exempel flera olika streamingtjänster och abonnemang, som är lätta att glömma bort.  

– Det kan vara bra att rensa i den djungeln. Och kolla hur mycket surf du har på ditt mobilabonnemang. Idag är det vanligt med wifi, så varför ha mycket surf som kostar en hel del pengar?  

Köpstopp och ökade inkomster

För den som har en ansträngd ekonomi föreslår Carina också ett köpstopp.  

– Coronapandemin har gjort att vi inte går ut och spenderar lika mycket, men nu kan vi göra det från soffan istället. E-handeln har ökat.  

Ett annat tips är att försöka öka sina inkomster.  

– En del äger stora bostäder. Då kanske det går att hyra ut ett rum, till exempel till en student.  

Träna din ekonomi

Carina menar att det nya året kan innebära en nystart även för privatekonomin.  

– Många ger ju nyårslöften. På samma sätt som du börjar träna kroppen kan du börja träna din ekonomi. Ett nyårslöfte kan vara att skaffa sig en buffert genom ett regelbundet sparande. Med en bättre ekonomi mår du bättre och får bättre livskvalitet.  

Om du vill få hjälp med ekonomiska problem kan du kontakta Linköpings kommuns budget- och skuldrådgivning. Nu finns det en e-tjänst för att enkelt boka tider. Läs mer via länken nedan: