Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Så stöttas Linköpings näringsliv

8 december 2020 | Näringsliv, Covid-19
Butiker, caféer och restauranger har drabbats hårt av pandemin. Avgiftsfria korttidsparkeringar och nedsatta eller efterskänkta kommunala avgifter är två exempel på tillfälliga åtgärder som kommunen satsar på för att stötta företagen som just nu har det tufft.
En kvinna i en butik

Foto: Scandinav

Juldekorationerna är på plats i Linköpings stadskärna och snart kommer staden lysas upp av vinterljus. På storbildsskärmar på Trädgårdstorget och på Stora torget visas en sprakande brasa. Men i år är inte julen som vanligt, vilket märks tydligt i julhandeln.

- Delar av Linköpings näringsliv lider oerhört under pandemin. Främst inom hotell, restaurang och handel. Många som drabbades hårt i våras har det ännu tuffare nu. Från kommunens sida vill vi göra det vi kan för att stötta och inte minst bidra till en levande stadskärna även efter pandemin, menar Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Beslut i kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige beslutade därför idag att ge nämnderna tillfällig befogenhet att sätta ned eller helt efterge avgifter för näringslivet, vilket är en stödåtgärd för företagen som drabbats hårt av pandemin.

För att stötta näringslivet införs även ett antal avgiftsfria korttidsparkeringar i Linköpings city mellan den 2 december 2020 och 10 januari 2021. Vägmärken visar vilka parkeringar som är avgiftsfria. På det här sättet skapas möjlighet för personer att snabbt och enkelt göra ärenden på tider då det är mindre folk i rörelse. Servicevärdar ska även påminna personer om att hålla avstånd. Ytterligare en åtgärd för att stötta handeln är att erbjuda butikerna möjlighet till försäljning utanför sina butiker.

- Jag hoppas att vårt näringsliv ser att kommunen gör vad vi kan för att stötta företagen och att vi därmed också bidrar till att skapa lite framtidstro, säger Niklas Borg.