Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Kommunens satsning på rörelse ger unga jobb

30 juli 2020 | Kommun & politik, Uppleva & göra
Ungdomar med sommarjobb inom idrottsrörelsen är fler i år än andra år. Det ena skälet är en kommunal satsning på att barn ska röra sig mer och det andra skälet är Covid 19.
Daniel Olsson och Frida Kindbom, samordnare för sommarjobbare 2020

Daniel Olsson och Frida Kindbom är samordnare för sommarjobbande ungdomar.

I aktivitetsparken i Berga är det en förmiddag i slutet av juli full aktivitet med ungdomar som spelar basket, volleyboll, handboll och badminton. Molnen vittnar om att det ska komma regn, men före det hoppas ungdomarna att det ska komma barn. Det är dem de är här för. De ska inspirera barnen att röra på sig.

Aktivitetsparken

Frida Kindbom och Daniel Olsson är två av fyra samordnare för 150 ungdomar som arbetar inom idrottsrörelsen. Dagen då vi stämt träff befinner de sig i aktivitetsparken i Berga med en del av ungdomarna. Dessa ungdomar har tidigare arbetat, eller ska arbeta, ett par veckor inom någon idrottsförening som exempelvis ledare för barn. Nästan alla är själva idrottsutövare.  Eftersom de ska arbeta tre veckor sammanlagt så får de under den tredje veckan vara aktiva på olika platser i Linköping. Valkebobadet, Trädgårdsföreningen och Himnabadet är några av områdena.

Berga

– Flest barn har det kommit i Berga. I går var det otroligt mycket barn här. Det är många intryck med barnen och man blir glad av att se dem i rörelse, säger Daniel Olsson.

Daniel pluggar samhällsplanering och är aktiv simmare i Lass (Linköpings allmänna simsälllskap). Frida är grafisk designer och spelar volleyboll i LVC (Linköping volleyboll Club).

– Det är kul att bjuda in barn och kunna ge något tillbaka, säger Frida.

Stefani Åkerberg 18 år och Simon Danielsson 17 år är båda aktiva inom RPIF där de spelar handboll. De har båda jobbat på kollo under två veckor.

– Det har varit roligt. Jag har lärt mig hur man ska vara med barn. Vi sommarjobbare kan lite mer och måste visa hur man ska göra, säger Stefani.

Simon tycker det är kul att se hur stort intresset för idrott är bland ungdomar.Han upptäckte också möjligen att påverka.

-  Man fick tänka sig för, för att kunna vara en förebild, säger Simon.

Handbollsspelarna Stefani Åkerberg och Simon Danielsson vill få barn att röra på sig.

Covid 19

På basketplanen skjuter Emma Elggren och Frida Gustavsson mot målkorgen. Ingen av dem är basketspelare, men de gör så gott de kan. Emma ska efter det här jobba två veckor för konståkningsklubben. 

Frida tillhör den kategori av ungdomarna som skulle ha arbetat inom vården. När Covid 19 bröt fick hon och andra ungdomar som inte hade fyllt 18 år inte arbeta inom vård och omsorg.  I stället fick de andra jobb inom kommunen. Frida hamnade i den här gruppen som arbetar i idrottsföreningar.

Frida Gustavsson och Emma Elmgren siktar mot mål.

Eftersom Frida och Emma inte är specialister inom någon särskild sport hjälper de till med lite allt möjligt.

– Först kände jag att jag hade ställt in mig på ett jobb i äldrevården, men nu känner jag att det var skönt att det ändå blev något jobb, säger Frida.

Fakta sommarjobb

Totalt sommarjobbar 500 ungdomar inom kärnverksamheterna och idrottsrörelsen i Linköpings kommun. De går i årskurs 1 och 2 på gymnasiet. De får arbeta totalt 90 timmar under en treveckorsperiod.

 

 Text och foto: Eva-Karin Strand Wåtz