Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Satsning: Plugga och jobba samtidigt

26 mars 2020 | Arbete, Förskola & utbildning
Bassel Trad tog chansen att kombinera sina lärarstudier med undervisning i matematik på Birgittaskolan. Konceptet kallas arbetsintegrerad lärarutbildning och är en del av satsningen i att få fler legitimerade ämneslärare.

För fem år sedan kom matematikläraren Bassel Trad till Sverige från Syrien. Sedan barnsben har han tyckt om matematik och fysik. Därför föll det sig naturligt för honom att bli lärare. När han kom till Sverige började han arbeta på en folkhögskola. Under tiden där fick han mersmak för läraryrket. Kontakten med människor fick Bassel att vilja bli lärare.

– Det bästa är att få jobba med människor. Kopplingen mellan elev, lärare och ämne är viktig. Om eleverna tycker om läraren underlättar det undervisningen och matematiken blir enklare. Att vara lärare är en konst, man måste brinna för att vilja lära andra det man kan, säger Bassel.

"Det är bästa känslan"

Han ser det som en rolig utmaning att få eleverna att tycka matematik är intressant och viktigt. Sedan han började undervisa på Birgittaskolan i höstas har han redan sett skillnad i hur hans elever ser på ämnet.

– Det är jätteskönt att känna att man får polletten att trilla ned för eleverna. Den bästa känslan man kan få som lärare är när eleverna säger att de förstår, säger han.

Linköpings kommun och Linköpings universitet har gemensamt tagit fram ett koncept med avsikt att rekrytera fler lärare och samtidigt utveckla en ny form av lärarutbildning. Detta innebär att man kan kombinera sina studier med arbete – och få lön under tiden. Utbildningen pågår under två år och anpassas efter personen som läser kursen. Man läser till de kurser som saknas för att bli legitimerad lärare.

– Det finns många fördelar med utbildningen. Dessutom finns det ett stort behov av lärare på arbetsmarknaden. Många har fördomar om att lärare tjänar dåligt och att eleverna är stökiga, men det stämmer inte. På Birgittaskolan är det jättebra stämning, säger Bassel som påbörjade studierna höstterminen 2019.
Bassels chef, Magdalena Hammar, rektor på Birgittaskolan, håller med.

– Jag tycker att denna utbildning är en bra möjlighet för kompetensförsörjningen. Vi är glada att vi har Bassel hos oss. Han är väldigt omtyckt av både personal och elever. Hans tidigare erfarenheter är en stor tillgång för oss. Delvis att han är merspråkig och dessutom har ämneskunskaperna, det ger ytterligare en dimension till undervisningen, säger Magdalena Hammar.

Snart sista ansökningsdag

Nu har ansökan till nästa kursstart öppnat. Fram till 27 mars finns möjligheten att söka utbildningen där möjlighet ges att bygga på tidigare högskolestudier i ett eller fler ämnen till en ämneslärarexamen. Vill du, precis som Bassel, också arbeta med människor? Läs mer via länken nedan.  

Text och foto: Emma Bernholtz