Linköpings ”Glada Hudik” spelar på Saga

18 februari 2020 | Uppleva & göra, Omsorg & hjälp
I ”Kulturen” i Johannelund finns Linköpings egen ”Glada Hudik”. Tillsammans med kamrater och lärare har teatergruppen skapat en föreställning som det ryker om. Snart har deras pjäs Savannens prinsessa nypremiär på Saga.
Savannens prinsessa  Natalie Lindman

Natalie Lindman spelar Savannens prinsessa Sima

Teatergruppen KulPåScen är en del av daglig verksamhet på Kulturen i Johannelund. Cirka 40 personer har sin sysselsättning på Kulturen och deltar i en eller flera av grupperna dans/teater samt  musik och skapande.

Emma Söderkvist (Rafiki) sätter den blivande regentens krona i sitt träd.

-Verksamheten fungerar som en skola men är individuellt anpassad. En del deltagare är här en  halvdag varje vecka, andra är här flera dagar i veckan, berättar teaterlärare Kajsa Jonasson.

Glas och betong

Lokalen för skapande ligger på bottenplanet. Den har stora fönster som släpper in mycket ljus. Den är uppdelad i flera sektioner för arbete med olika material som exempelvis papper, lera, betong, glas och tyg. Det är i den här lokalen som skapandegruppen har gjort rekvisita och kostymer till Savannens prinsessa. Teatergruppen har en egen lokal med scen och musikanläggning.

Hela teatergruppen på scenen: Från vänster Christer Sjöstedt (Zazu), (Mufasa), Natalie Lindman (Sima), Mats Bergman (Nalle), Sara Anesvärd (Sarabi), Emma Söderkvist (Rafiki), Carl Svensson liggande (Scar)

Scen och musikanläggning

Gruppen består av åtta personer som just nu förbereder sig för nypremiär på Sagateatern, av Savannens prinsessa. De hann bara göra två föreställningar på Sagateatern under 2019 innan teatern stängdes för renovering. Men” hemma” i Kulturen har de fortsatt spela pjäsen för barn inom skola och förskola i närområdet, och elever vid folkhögskolor, vårdutbildning och estetiska programmet. I kulturen får det plats 50 personer och i Sagateatern får det plats 220 personer.

- Det som blir nytt nu är att även de som bor centralt kan komma och se pjäsen, säger Kajsa Jonasson.

Publiken är alltså mycket större men deltagarna tycker inte att det känns nervöst.

- Neej, det är jättekul säger Natalie Lindman som spelar savannens prinsessa Sima.  

Carl Svensson som spelar den elake Scar håller med.

-Det blir superkul, säger Carl.

Natalie Lindman (Sima) och Mats Bergman (Nalle) i rörelse på scen.

Föreställningen bygger mycket på rörelse och musik. Den som inte har lika lätt för att prata och lära sig text arbetar med rörelser som bland annat dans. Föreställningen har inspirerats av filmen Lejonkungen. Men i Savannens prinsessa finns det i stället för en kung en prinsessa. 

Nypremiär är det den 12 mars och i år är föreställningen gratis.

Text och foto: Eva-Karin Strand Wåtz