Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Se Linköpingsidrott hemma

14 augusti 2020 | Kommun & politik, Uppleva & göra
Kommunen satsar nu på streaming från idrottshallarna. Det innebär att familjen samt övrig släkt och vänner kan sitta hemma framför exempelvis datorn och följa ungdomarnas matcher och uppvisningar.
Entrén till Linköpings sporthall

– Det finns ett stort intresse från flera föreningar för att livesända matcher, tävlingar och uppvisningar. I spåren av Coronapandemin har intresset ökat eftersom de flesta idrotters matcher och tävlingar genomförs utan publik, säger kommunens idrottsutvecklingschef Andreas Hagström.

Kommunen har köpt in tio mobila utrustningspaket för streaming. De kan användas i kommunens samtliga idrottsanläggningar. Framför allt kommer de att användas inom ungdomsidrotten.

 – Det här är ett sätt att modernisera kommunens idrottsanläggningar. Det är också en del av vår digitaliseringsstrategi där Kultur- och fritidsförvaltningen vill förstärka idrottsupplevelsen med digital teknik. Det är också ett sätt att bidra till minskad smittspridning eftersom publiken finns hemma och inte i anläggningen, säger Andreas Hagström.

 Hockeymatcher blir möjliga att se hemma vid datorn.

Tjäna pengar

Att streama (sända direkt från idrottshallarna) är också ett sätt för föreningarna att tjäna pengar. Vissa leverantörer av mjukvara erbjuder matcher och tävlingar till en mindre kostnad, där föreningen är med och delar på intäkten.

– Det går att jämföra med ett abonnemang på C-More fast med lokal sport, upplyser Andreas.

Föreningar kan boka utrustningen och sköter sedan livesändning via de appar som finns förinstallerade. Det är väldigt enkelt att hantera utrustningen, även för den som inte är van.

I augusti

Utrustningen levereras och finns tillgänglig för föreningar att boka lagom till inomhussäsongens start i slutet av augusti. Utrustningspaketen består av iPad, mikrofon och ett stativ med hållare. På iPaden installeras de vanligaste apparna för streaming.

En rigg kostar ungefär 1 500 kronor plus lite drygt 200 kronor varje månad. För föreningar är tjänsten kostnadsfri i samband med bokning av idrottsanläggningen. Kommunen står för infrastrukturen i form av hårdvara och nätanslutning. Föreningarna får själva stå för eventuella abonnemangskostnader för mjukvara.

Kameror har även installerats på Linköping arena. De kan användas tillsammans med en mjukvara för analys av spelsituationer.

– Jag förutspår fortsatta investeringar eftersom teknikutvecklingen går snabbt där nya lösningar som levererar ett värde till idrotten är intressant för oss att titta närmare på, avslutar Andreas.

Text och foto: Eva-Karin Strand Wåtz