Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Semestertips på hemmaplan

14 juli 2021
Att semestra nära hemmet - hemestra - fortsätter att vara populär även i år. Här har vi samlat några tips på vad du kan göra på hemmaplan.
Vy över Stångån vid drömarnas båge. Två båtar passerar, solen skiner och gräs och träd är gröna. Foto: Åsa Tåhlin

Sedan några år tillbaka har hemester och svemester blivit populära termer, alltså att semestra någonstans på hemmaplan eller i Sverige. Coronapandemin innebär att fler än vanligt planerar sin semester i sitt närområde för att minska smittspridningen av covid-19. Även i år väljer många att semestra på hemmaplan – och i Linköping med omnejd finns massor att upptäcka.

Natur och bad

I Linköpings kommun finns flera trevliga promenadstråk, naturområden och parker att upptäcka. I appen Linköpings naturkarta har du alltid tillgång till information om naturen där du befinner dig. Appen finns att hämta på App store (Iphone) och Google Play (Android).

För den som också vill ta ett bad på sin upptäcktsfärd i naturen är även badplatser utsatta på naturkartan samt Linköpings karta. 

I boken "Naturen i Linköping - en utflyktsguide" beskrivs många utflyktsmål med vacker och varierande natur. Boken finns även som pdf här på webben.

Gamla Linköping

Friluftsmuset Gamla Linköping erbjuder aktiviteter, utställningar och evenemang. Under evenemanget Tidernas sommar får man uppleva historien med alla sinnen. Det finns mycket att göra för hela familjen varje dag. Du kan se olika teaterföreställningar, besöka repslagaren i repslageriet, gå i luffarskola, hjälpa till med byken, åka häst och vagn och mycket annat.
I Gamla Linköping kan du även ta en promenad i någon av de lummiga trädgårdarna, i Vallaskogen eller ta en lite längre promenad till Valla gård.

Besök en grannkommun

Vill du upptäcka en ny stad men ändå inte åka för långt? Då har kampanjen #48timmarhosgrannen samlat flera bra tips för vad du kan göra i Norrköping, Örebro, Västerås och Karlstad. Barnfamilj som livsnjutare, kompisgänget som barnfria paret. Flera hotell har tagit fram olika erbjudanden för att göra en tvådagarstur till grannstäderna ännu mer attraktiv, det tipsas om djurparksbesök och wakeboardupplevelser, om båtturer och spännande museum.
Även Linköping finns med om du vill hitta bra tips för vår egna stad.

Tänk på avståndet

Sedan den 1 juli har flera restriktioner anpassats och lättats, samtidigt är det fortfarande viktigt att hålla avstånd och följa rekommendationerna för att minska smittspridningen av covid-19.

Kom ihåg:

  • Stanna hemma när du har symtom och testa dig.
  • Umgås utomhus och i mindre grupper.
  • Undvik att vara nära andra, framförallt i mindre utrymmen under längre tid.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Tvätta händerna ofta.

För mer information om vad som gäller just nu kan du läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Fler semestertips