Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Simhallen får en grön mössa

22 september 2021 | Stadsplanering & trafik, Folkungavallen
Nya simhallen får ett grönare tak – i dubbel bemärkelse. Tusentals kvadratmeter täcks nu av sedum.
Sedummattor läggs ut på ett tak.

Sedummattor rullas ut på simhallstaket. Foto: Christian Dahlén

Arbetet med Linköpings nya simhall, Tinnerbäcksbadet, rullar vidare och nu pågår aktivitet på i stort sett alla plan. Installationsarbeten, ytskiktsarbeten som målning och golvklinker, golvgjutning, fallspackling, murning av väggar i relaxavdelningen på plan 12 samt på plan 11 och tätningsarbeten i bassängerna innan kakelsättning.

– Det pågår febril aktivitet på samtliga våningsplan. Det går att likna vid ett effektivt lagarbete i en myrstack, säger projektchef Christian Dahlén på Lejonfastigheter.

Ungefär 7600 kvadratmeter tak täcks av sedum. Foto: Christian Dahlén


Men en stor sak som händer just nu sker faktiskt utvändigt. Ungefär 7600 kvadratmeter av simhallens tak täcks i detta nu av sedum och arbetet ska vara klart under september.

– Det är den stora takytan på simhallen som täcks. Den mindre takytan ovanför relaxavdelningen, på ungefär 1300 kvadratmeter, beläggs inte eftersom den ska förses med solceller, säger Christian Dahlén.

"En fin vy med ett hav av sedum och Linköpings skyline i bakgrunden." Foto: Christian Dahlén


Förutom att sedum fördröjer regnvattnet innan det når ut till dagvattenledningarna så renas det delvis. I just de här sedummattorna finns dessutom små bitar av biokol vilket gör det ännu mer klimatsmart med förbättrad växtkraft samtidigt som den bidrar med en kolsänka. Tinnerbäcksbadets sedumtak på hela 7600 kvadratmeter bidrar till en kolsänka som motsvarar koldioxidutsläpp för en bilresa på 6840 mil.

Sedumtak bidrar också till den biologiska mångfalden och skänker plats till insekter i en urban miljö, som till exempel bin. Det är dessutom vackert att titta på.

– Det är en fin vy som breder ut sig när man står på terrassen och ser ut över taket täckt med ett hav av sedum och med Linköpings skyline i bakgrunden, säger Christian Dahlén.


Följ projektet Folkungavallen och övriga projekt på stadsutvecklingsportalen: