Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Småskaligt och personligt studentfirande

31 maj 2021 | Förskola & utbildning
Om knappt två veckor kommer Lea Ljungqvist springa ut från Katedralskolan för sista gången. “Det är overkligt men samtidigt spännande att få gå vidare mot nya studier”, säger hon.
Tjej med brunt hår och studenthatt. Står framför gröna buskar

Blivande student Lea Ljungqvist

Den 11 juni kommer Lea Ljungqvist ta studenten från Naturvetenskapliga programmet, på Katedralskolan. Hon har tidigare varit ordförande i elevkåren och är nu ordförande i studentkommittén, där hon är med och planerar skolans studentfirande.

– Förra årets studentfirande blev bättre än förväntat. Även om det inte blir ett vanligt studentfirande som vi hoppats på, så kommer det bli bra även i år, Säger Lea.

Studentfirandet kommer genomföras i ett alternativt format igen, med hänsyn och visad omtanke för varandra, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och smittskyddsenheten på Region Östergötland.

Småskaligt och personligt firande

Så här års brukar studentkommitén tillsammans med elevkåren anordna olika fester och studentskivor för alla studenter på Katedralskolan, men i år planerar varje klass mindre aktiviteter och firanden.

– För vissa personer passar den här typen av småskaligt studentfirande bättre, det blir även mer personligt. När alla examinationer är klara kommer jag fira med mina vänner i mindre grupper. Jag trivs med det personliga firandet. Även studentmottagningen som kommer att ske dagen efter studenten kommer att bli i omgångar. Det blir ett längre studentfirande med mer tid för gästerna, säger Lea.

Emilia Östholm, Lea Ljungqvist och Alma Biriell, kommer ta studenten från Naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan.  

Ett år av undervisning i olika former

Under det gångna året har gymnasieeleverna både haft distansundervisning, delvis distansundervisning och närundervisning. Formerna har hela tiden fått anpassas efter det aktuella smittläget. Sedan april i år är årskurs tre åter på skolan för närundervisning. Årskurs ett och två har delvis fjärr- och distansundervisning fram till sommarlovet.

– Distansarbete var jobbigare än vad jag trodde. I början var det nytt och spännande, men väldigt fort blev det utmanande. Vardagarna och helgerna flöt ihop, jag satt vid samma bord oavsett dag. Att få komma tillbaka till skolan har betytt jättemycket för mig. Att få den där extra energin som krävs för att orka kämpa och göra de sista proven och examinationerna, säger Lea.

Universitetsstudier väntar till hösten 

Om knappt två veckor springer Lea ut från Katedralskolan för sist gången. En skola som Lea har trivts mycket bra på under de gångna tre åren.

– Jag har inte hunnit tänka på studentdagen och hur det kommer att kännas. Men jag vet att det kommer vara en känslofylld dag. Det känns sorgligt att lämna skolan bakom sig men jag känner mig även redo att gå vidare ut i livet och mot nya studier på universitetet, säger Lea. Till hösten planerar Lea att studera miljövetenskap på Linköpings universitet.

 Ett omtänksamt studentfirande

Linköpings kommun vill ge alla studenter ett så högtidligt och minnesvärt studentfirande som det bara går i dessa tider. Det blir luftiga utspring på skolgårdarna som kommer spridas ut från morgon till sen eftermiddag. Två anhöriga är välkomna att möta sin student på utsatt tid. Det är viktigt att alla hjälps åt, tillsammans skapar vi en högtidlig och minnesvärd dag.

 

Text: Charlotta Flodén