Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Smedstad ridsportscenter firar 5-årsjubileum

6 oktober 2021 | Uppleva & göra
Lördagen den 9 oktober firar Smedstad Ridsportcenter i Linköping 5-årsjubileum med ett öppet hus. 2016 stod Smedstad Ridsportcenter klart efter många år av efterfrågan från ridsporten.

Smedstad ridsportcenter firar 5 år i helgen. Foto: Emil Netz

Smedstad har blivit ett nav där olika ridsportsdiscipliner samlas under samma tak. Det är allt från traditionell ridskoleverksamhet och tävlingar på alla nivåer till daglig verksamhet och öppen fritidsverksamhet

Det ursprungliga målet för ridsportcentret var att bli en förebild för Sveriges kommunala ridsportsanläggningar där medborgarna skulle ges ökad tillgänglighet, och bättre möjlighet, till motion, rekreation och meningsfull fritid.

Kvalitetsmärkt ridskola

Precis lagom till jubileet fick Smedstad besked om att de, som första ridanläggning i Östergötland, tilldelats utmärkelsen kvalitetsmärkt ridskola av Svenska Ridsportförbundet. Utmärkelsen innebär att ridskoleverksamheten drivs enligt vedertagna former och i enlighet med Svenska Ridsportförbundets ridskolepolicy.

– Smedstad har verkligen blivit det lyft för ridsporten i kommunen som vi satte upp som mål när vi inledde bygget av ridsportcentret. Smedstad erbjuder många olika målgrupper att ta del av verksamheten och skapar förutsättningar för de som av olika anledningar annars inte skulle ha möjlighet att kunna rida. Det är ju såklart extra roligt att de får den här fina utmärkelsen lagom till att vi firar dess första fem år, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef, Linköpings kommun.

– Det är lätt att bli hemmablind när man jobbar här varje dag, det är en fantastisk anläggning och nu när vi ser tillbaka har vi åstadkommit väldigt mycket på fem år. Vi har startat både daglig verksamhet för personer inom LSS och öppen fritids utöver att ridskolan vuxit från 470 elever till cirka 750. Men vi är inte nöjda, vi vill fortsätta utveckla Smedstad till nytta för Linköping och för ridsporten, säger Josefine Linder, ridskolechef och enhetschef på Haga Stall och Omsorg.

– Linköpings Fältrittklubb huserade tidigare i det nu nedlagda Ånestadstallet och det är såklart ett oerhört lyft att vi de senaste fem åren kunnat erbjuda våra medlemmar att rida på en av Sveriges finaste anläggningar. När föreningen bjuder in till tävlingar får vi alltid mycket beröm för bra arrangemang och för hur fint det är här, säger Maria Grundström, ordförande i klubben och tillägger att även klubbens ungdomssektion Pionjär stortrivs i sin verksamhet här på Smedstad Ridsportcenter.

Öppet hus 9 oktober

Under öppet hus den 9 oktober klockan 12:00 till 16:00 kommer det vara fullt av aktiviteter för allmänheten på Smedstad Ridsportcenter. Till exempel ponnyridning, rundturer på anläggningen och i omgivande eklandskap, stor hästshow (föranmälan) och marknad med lokala produkter och tjänster. Cafét är öppet.