Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Kommundirektören: “Fortsätt vara extra försiktiga”

23 oktober 2020 | Kommun & politik, Omsorg & hjälp, Coronaviruset covid-19
Efter en relativt lugn sommar har smittspridningen återigen börjat i Östergötland. I Linköpings kommun har flera särskilda boenden fått in smittan. Nu vädjar kommundirektören till Linköpingsborna att fortsätta vara extra försiktiga.

Paul Håkansson, kommundirektör, vädjar till Linköpingsborna att vara försiktiga nu när smittan har börjat öka.

Det har nu gått omkring åtta månader sedan covid-19 bröt ut i Sverige. Östergötland var ett av de hårdast drabbade länen under våren. Plötsligt fick vi inte träffa våra äldre, planerade aktiviteter ställdes in och många fick arbeta intensivt under en längre period.
 
– Våren var en påfrestande tid ur olika perspektiv. De senaste veckorna har dock läget förvärrats igen. Även fast situationen inte är lika påtaglig som innan sommaren är det väldigt viktigt att alla tar ansvar för att minska smittspridningen, säger Paul Håkansson, kommundirektör, Linköpings kommun.

Allas ansvar

Under den senaste veckan har kommunen fått in smitta på två särskilda boenden för äldre.
 
– Vi tar det på största allvar. Att få in smittan där många i riskgrupp bor kan få allvarliga konsekvenser. Därför är det viktigt att du som besökare följer de restriktioner som finns på våra vårdboenden. Det räcker inte med en åtgärd för att bromsa smittan – vi måste alla hjälpas åt.
 
Regeringen har tillsammans med Folkhälsomyndigheten beslutat att ta bort de särskilda rekommendationerna för personer som är 70 år eller äldre. Istället ska alla i Sverige ha samma ansvar för att skydda sig själva och andra.
 
– Just därför är det nu extra viktigt att var och en av oss tar ansvar genom att undvika folksamlingar, ha god handhygien och stanna hemma vid minsta symptom, säger Paul Håkansson.

Går inte upp i stab

Han understryker dock att det nu finns en bättre beredskap än när pandemin tog fart tidigt i våras och att Linköpings kommun har en god tillgång på skyddsutrustning.

– Idag är vi väldigt väl förberedda, och det är jag fullständigt trygg i.
 
Planerar kommunen att gå upp i krisledning igen?
– Nej, kommunen kommer inte att gå upp i stab. Kapacitet finns för att gå upp i beredskap på ett dygn om läget förvärras. Linjeorganisationen kan hantera nuvarande läge mycket väl.
 
Text: Emmilie Engström