Hoppa till huvudinnehåll

Snabbare stöd till unga i högstadiet

14 februari 2023 | Omsorg & hjälp, Förskola & utbildning
Kommunen ska införa ett tätare samarbete mellan socialtjänst och skola för att tidigt fånga upp högstadieelever som är i behov av hjälp och stöd. Syftet är att undvika att det går så långt som orosanmälningar eller omhändertaganden.
Hand som skriver med penna.

Foto: Mostphotos

Skolans personal är ofta de som tidigt ser tecken på att barn riskerar att fara illa. Samtidigt visar en genomlysning av socialtjänstens insatser att många barn som placeras inte har haft någon form av stöd via socialtjänsten.

– Oavsett om det handlar om psykisk ohälsa eller risk att falla in i kriminalitet behöver vi agera mycket tidigare än vad som ofta sker idag. Det behöver bli enklare för skolan att få en stadig kontakt med socialtjänsten, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

Alla högstadieskolor ska därför få en direktkontakt till socialtjänsten. Den ska vara utformad på ett sätt som gör att det inte ska finnas tveksamheter om var och till vem skolans personal ska vända sig när elever visar tecken på att behöva stöd.

En väg in

När allt fler elever går högstadiet på skolor i innerstaden är det viktigt att socialtjänstens och skolans stöd följer med eleverna och inte tappas på vägen. Genom den nya modellen får högstadieskolorna en väg in till socialtjänsten med målet att insatser ska sättas in så tidigt som möjligt.

– Vårt mål måste alltid vara att ingen ung person ska behöva omhändertas. Därför är det viktigt att vi förbättrar kontakten mellan skola och socialtjänst för att tidigt kunna sätta in insatser, säger Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden.

Beslut om den nya modellen kommer att tas på social- och omsorgsnämndens sammanträde den 15 februari och på barn- och ungdomsnämndens sammanträde den 16 februari.

Senast ändrad den 14 februari 2023

Senaste nytt

Nya åtgärder ska motverka segregation Inför beslutet om skollokaler - så går nämndmötet till Kom och se eldshow på Earth hour Dags att sopa upp gruset Rektorer mötte media efter besked om lokalanpassningar Hon hjälper prostituerade till ett första steg mot ett nytt liv Förändringar i förskola och grundskola när elevantalet sjunker Simhallsnostalgi genom Linköpings historia Yrkesambassadörer lyfter fram jobb inom omsorgen Kommunen söker sommarfamiljer
Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: