Snart drar unika festivalen igång i Linköping

12 augusti 2019 | Uppleva & göra
Det handlar om en av de mest spektakulära event-satsningarna som någonsin gjorts i Linköpings stadsrum. 15-17 augusti arrangeras nycirkusfestivalen ”I Dare You” mitt i city med artister och kompanier av högsta internationella klass.

Cirkus Cirkör har världspremiär för sin nya föreställning ”Bloom” i Linköping. Här ges ett smakprov dagen innan premiären. Foto: Sofie Berlin

Mitt på Stora Torget tar den stora scenen plats. Där kommer bland andra nycirkuskompaniet Cirkus Cirkör att ha världspremiär för sin nya föreställning ”Bloom” – en show full av blommor, klassisk musik och enastående cirkus.

– Vårt mål är att imponera på publiken med (över-)mänskliga färdigheter, få dem att både skratta och häpet dra efter andan för att sedan njuta av lättnaden i att andas ut, berättar Ben Collis, en av artisterna i föreställningen.

Kompaniet Norwegian Ninjas kommer också att hålla till på Stora Torget med sin föreställning ”Circus Extravaganza Cabaret” som nyligen spelades i Berlin. De avslutar de tre kvällarna med en uppsättning som beskrivs som en makalös show fylld av gränsöverskridande cirkus med inslag av fakirer, burlesk och extravaganta karaktärer.

 
Norwegian Ninjas bjuder på en uppsättning som beskrivs som en makalös show. Foto: Rob Blackburn

Stort engagemang från olika länder

Till festivalen kommer cirkusartister med bakgrund från Costa Rica, Nya Zeeland, Frankrike, Spanien och Finland och många fler länder för att uppträda. Claes Lauritsen från Visit Linköping & Co, som projektleder festivalen, vittnar om ett stort och generöst engagemang från alla inblandade artister och kompanier.

– Många av artisterna har aldrig varit i Sverige förut men är väldigt måna om att få en bild och förståelse för Linköping som stad för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för en fantastisk festival.

Claes berättar vidare om det kommer att skickas en bil till Stockholm för att hjälpa till att få den katalanska artisten Joan Catalàs flera meter långa trästock från flygplatsen till Linköping.

– Jag kan lova att det är en väldigt häftig föreställning vi kommer att få se på Hospitalstorget med Joan. Med väldigt enkla medel skapar han en både rolig och gastkramande interaktion med publiken.


Artistens Joan Catalàs flera meter långa trästock flygs till Linköping för att användas i showen. Foto: Mel Ange

Våghalsigt och gränsöverskridande

Nycirkusen som konstform beskrivs oftast som gränsöverskridande, rebellisk och våghalsig.

– Som fenomen och konstform växte nycirkusen ursprungligen fram som en kreativ motreaktion till den mer traditionella cirkusen. Inom nycirkusen används inga djur. Istället blandas oftast cirkus, teater, performance, akrobatik, street-art och musik hejvilt på kreativa, oförutsägbara och häpnadsväckande sätt, förklarar Lars Wassrin, konstnärlig ledare för festivalen.

Utöver spelplatserna på Stora Torget och Hospitalstorget så kommer vissa av artisterna att röra sig fritt i centrum och varje dag kommer även en parad gå av stapeln just mellan de ovan nämnda torgen.

– Med paraden kommer publiken och festivalens artister blandas till en extravagant och oförglömlig upplevelse. Musik, galenskap och fantasterier direkt på gatorna, helt nära åskådaren, berättar Lars Wassrin.

Bred samverkan

I Dare You – Linköping Contemporary Circus Festival är en del av projektet Nycirkus Öst som stöds av Statens Kulturråd.

Festivalen är ett brett samarbete mellan Linköpings kommun, Kultur och Fritidsförvaltningen i Linköping, Visit Linköping & co, Östgötateatern, Region Östergötland, Finspångs kommun, Nycirkus Öst och East Sweden Circus Festival.

Festivalen är öppen för alla och är inte belagd med några entréavgifter.

Mattias Grane