Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Snart erbjuds 12-15-åringar vaccin

8 oktober 2021 | Förskola & utbildning, Covid-19
Från och med måndagen den 11 oktober kan 12-15-åringar vaccinera sig mot covid-19. Region Östergötland gick den 5 oktober ut med information till vårdnadshavare.
Covid-19-vaccin

Region Östergötland har nu skickat ut information per post till vårdnadshavare till ungdomar mellan 12 och 15 år. De kommer erbjudas möjlighet att vaccinera sig mot covid-19 på vaccinationscentraler och vårdcentraler med start den 11 oktober. I samverkan med kommunen kommer region Östergötland även att erbjuda vaccinering på skolorna. 

– Några av de centralt belägna högstadieskolorna har valt att promenera med sina elever till Saab arena, medan vi har andra skolor där vi erbjuder vaccinering på skolan istället, säger elevhälsochef Åsa Strömberg.

Regionen har vårdgivaransvar

Det är regionens personal som ansvarar för vaccinet, ordinerar, vaccinerar och dokumenterar. Skolpersonalen ansvarar för flöde av elever, att rätt elev är på plats för vaccineringen med rätt samtycke i handen. För vaccinering krävs att vårdnadshavarna ger sitt samtycke. 

– Att vaccinera sig är frivilligt. Eleverna kommer kunna välja att vaccinera sig på vaccinationscentral eller i skolan. Oavsett plats är det viktigt att eleverna har med sig både ifyllt samtycke och hälsodeklaration vid vaccinationstillfället, säger Åsa Strömberg.