Snart kan du åka med framtidens bussar

4 december 2019 | Stadsplanering & trafik
Drömmen om självkörande fordon är snart verklighet i Linköping. På fredag 6 december börjar Linköpings första självkörande buss att rulla.

Snart rullar självkörande bussar i Linköping.

Den här veckan börjar den första av två bussar att trafikera en två kilometer lång sträcka mellan Campus Valla och Vallastaden.

– Det är med stor glädje som vi äntligen kan driftstesta Linköpings första självkörande fordon. De är ett viktigt steg mot framtidens smarta och hållbara städer, säger miljökommunalråd Muharrem Demirok (C), Linköpings kommun.

Bussen tar 10–13 passagerare och har en kundvärd ombord som också övervakar körningen. Det är gratis att åka med bussen, men då detta görs på prov är de inte idag en del av den ordinarie kollektivtrafiken.

De självkörande bussarna är en del av Ride the future, ett rullande forskningsprojekt för att testa hur självkörande bussar kan bli en del av den moderna stadens hållbara mobilitetslösningar.

Ride the future genomförs i samverkan mellan Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköpings universitet, RISE, Science Park Mjärdevi, Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken.

Text: Sonja Sandbacka