Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Snart öppnar biblioteket igen

12 januari 2021 | Covid-19
Den 18 januari 2021 kommer huvudbiblioteket i Linköping att öppna sin verksamhet igen. Öppnandet görs med tydliga restriktioner och antalet besökare begränsas så att den nya pandemilagen efterlevs.
Linköpings stadsbibliotek är stängt

Den 18 december uttryckte regeringen tydligt att all inte nödvändig verksamhet, till exempel idrottshallar, bibliotek med flera skulle stängas med omedelbar verkan.

Linköpings kommun tog då beslutet att stänga all biblioteksverksamhet. Senare visade det sig att stängningarna av landets bibliotek stred mot bibliotekslagen. Därför öppnas de nu runt om i Sverige.

Smittsäkert

– Vi förbereder för att öppna på måndag den 18 januari. Det ska göras på ett smittsäkert sätt och enligt den nya pandemilagen. Det innebär att vi kommer begränsa det maximala antalet besökare till femtio personer och vi kommer att ha tydliga markeringar och system för att ha kontroll på lokalen. Dessutom finns väktare på plats, säger Marie Sääf, bibliotekschef.

Korta besök

– Det är väldigt positivt att vi kan öppna biblioteket igen för allmänheten. Vi vill uppmärksamma våra biblioteksbesökare på att det är viktigt att de gör sina biblioteksärenden så skyndsamt som möjligt. Allt för att möjliggöra att så många som möjligt får tillgång till vår service, säger Marie Sääf.

Huvudbiblioteket kommer att ha följande öppettider:  

Måndag 14-18
Tisdag 10-13
Onsdag 14-18
Torsdag 14-18
Fredag 10-13  

Övriga bibliotek är stängda men från och med den 18 januari finns reservationsutlämning i Lambohov och Agora i Skäggetorp, samt från den 20 januari i Ljungsbro. Från 18 januari lämnas bokpåsar ut via Agora i Skäggetorp. Även tjänsten Boken kommer är igång. 

Med tanke på det osäkra läget rörande covid-19 så kan det komma nya restriktioner som gör att öppningen försenas – vi följer utvecklingen noga och kommer att ompröva beslutet om så behövs.