Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Snart öppnar det ombyggda badet

15 maj 2020 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
Under våren har Linköpings kommun gjort en rejäl ombyggnad av Johannelundsbadet. Syftet har varit att förbättra vattenkvaliteten i badlagunen. Den 1 juni är allt klart för öppning.
Johannelundsbadet

Johannelundsbadet har tidigare haft problem med att vattnet i lagunen kan bli stillastående under varma somrar. Detta har ökat risken för att bakterier ska växa till sig. Kommunen har under åren gjort olika satsningar för att komma till rätta med problemet, men åtgärderna har inte fungerat fullt ut. Därför var det nu nödvändigt att göra en större ombyggnad.

En del av lösningen har varit att gräva bort mer än hälften av den konstgjorda ön i badlagunen. Detta ska bidra till ett naturligt flöde, så att vattnet byts ut oftare. Strandkanten har också rätats ut för att underlätta vattnets rörelser.

– Vi har även justerat botten, där lutningen har ändrats något. Arbetet har gått bra. Vi har lyckats göra det vi ville, säger kommunens projektledare Lars Norr.


Mer än hälften av den konstgjorda ön har grävts bort.

 

Åtgärderna har planerats i samarbete med SMHI, som har bidragit med strömningsberäkningar och information om vattenflöden.

Innan badet öppnar för allmänheten den 1 juni ska ytterligare några saker bli klara.

– Det nya gräset behöver etablera sig innan man kan gå där. Vi kommer även att sätta dit nya bänkar, en ny grill och en ny dusch. Det blir även nya papperskorgar, säger Lars Norr.

I dessa coronatider uppmanas också alla badgäster att följa Folkhälsomyndighetens råd om att hålla avstånd till varandra.

Text och foto: Per Conning