Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Solcellspark i Linköping invigd av Anders Ygeman

21 oktober 2020 | Bygga, bo & miljö
Idag invigdes solcellsparken i Linköping officiellt av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Solcellsparken är en av Sveriges största och sedan i juli producerar 30 000 solpaneler el där.

Linköpings solcellspark invigdes officiellt av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Foto: Patrik Ekenblom

Solcellsparken i Linköping invigdes idag officiellt av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Ygeman inledde med att prata om den positiva utvecklingen av förnybar energi i Sverige innan han ceremoniellt invigde parken genom att tända ett par lampor med el från solparken.

​– Det är glädjande att solcellsel idag bär sig på marknadsmässiga grunder. Jag hoppas att vi ska få se fler liknande projekt framöver, där flera parter samarbetar i gemensamma projekt som det här, säger Anders Ygeman.

Hållbar energiförsörjning

Solcellsparken är ett resultat av ett samarbete mellan Tekniska verken i Linköping, Alight, Infranode och Swedbank. De fyra organisationerna har valt att gemensamt satsa på att bygga och driva solcellsparken i syfte att bidra till en mer hållbar energiförsörjning. Markområdet för solcellsparken ägs av Tekniska verken i Linköping.

– Jag är otroligt stolt över solcellsparken som vårt samarbete lett fram till. Vi måste öka tillgången på fler långsiktigt hållbara energilösningar och solcellsparken är en viktig del i Tekniska verkens satsningar framåt, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef på Tekniska verken i Linköping.

Yta som 22 fotbollsplaner

Solcellsparken ligger strax utanför Linköping längs E4 och har en yta motsvarande 22 fotbollsplaner. De cirka 30 000 panelerna som nu är på plats kommer årligen producera el som motsvarar hushållsel för 2 300 villor. Det ger en väsentlig och viktig ökning av andelen förnyelsebar el i elnätet.

Solcellsparken i Linköping är en av Sveriges största solcellsparker och har varit i drift och producerat el sedan juli. Invigningen blev framflyttad på grund av coronapandemin och invigdes idag utomhus med ett fåtal inbjudna enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  • Plats: vid Gärstadverket i Linköping, längs E4:an
  • Installerad effekt: ca 12 MW
  • Förväntad årlig produktion: ca 11,5 GWh (en solig sommardag 89 000 kWh)
  • Räcker till hushållsel för 2 300 villor under ett år
  • Solcellsparkens yta är på 13 hektar (motsvarar 22 fotbollsplaner)
  • Cirka 30 000 paneler finns i parken
  • Driftsattes i juli 2020