Hoppa till huvudinnehåll

Sommarbonus till vikarier

28 februari 2023 | Omsorg & hjälp
Sommarvikarier som arbetar åtta sammanhängande veckor inom kommunens vård-, stöd- och omsorgsverksamheter i sommar får utöver lön även en bonus på 4000 kronor.
Två äldre kvinnor spelar backgammon. Den högra kvinnan har en knallrosa tröja på sig.

Sommarvikarier får möjlighet till bonus. Foto: Mostphotos

Runt 700 vikarier. Så många personer behöver Linköpings kommun anställa till vård, stöd och omsorg under sommaren för att ordinarie personal ska få sin semester. Bonusen ska fungera som en morot och betalas ut till alla sommarvikarier som arbetar åtta sammanhängande veckor under semesterperioden vecka 25-32 med max ett frånvarotillfälle på högst tre dagar.

– Vi betalar ut bonusen som en del i att vara attraktiva som arbetsgivare och hoppas det kan öka intresset till att söka ett av Linköpings bästa jobb, säger Anna Jonson, enhetschef.

Bonus minskar sjukfrånvaro

För att underlätta administrationen är det inte tillåtet att byta arbetspass med andra vikarier för att bli berättigad bonusen.

– Just vad gäller utbetalning av bonusen på 4000 kronor går det inte att byta arbetspass med kollegor för att bli berättigad om det inte gynnar verksamheten. Det som gäller är att arbeta åtta sammanhängande veckor mellan vecka 25-32, att ta de pass man är tilldelad samt att endast ha ett frånvarotillfälle som är på max tre dagar, förklarar Anna Jonson och fortsätter:

– Vi har generellt sett en hög sjukfrånvaro inom våra verksamheter. Men, förra sommaren när vi införde bonusen för första gången, sjönk sjukfrånvaron samtidigt som sjuknärvaron inte ökade.

Hoppfull inför sommaren

Att anställa sommarvikarier till vård och omsorg kräver ett gediget arbete under hela året. Det är många platser som ska fyllas för att verksamheten ska fungera bra även under sommaren så att ordinarie personal får sin välförtjänta semester.

Anna Jonsson är hoppfull inför sommarens rekryteringar. Så här långt har 60 personer redan rekryterats, 180 har intervjuats och är anställningsbara och ytterligare 70 är inbokade på intervju. Ansökningsperioderna sträcker sig fram till sommaren.

– Ta möjligheten att bidra till våra viktiga verksamheter. Det är väldigt lärorikt med vårdarbete, oavsett om planen är att fortsätta inom vårdyrket eller inte. Erfarenheten som vårdyrket ger är värd att ta med in i arbetslivet, säger Anna Jonson.

Sommarbonusen betalas ut automatiskt på slutlönen till de som är berättigade.

Även ordinarie personal får erbjudande om ekonomisk kompensation för att stärka upp under sommarperioden.

 

Text: Fanny Miles

 

 

Senast ändrad den 28 februari 2023

Senaste nytt

Inför beslutet om skollokaler - så går nämndmötet till Kom och se eldshow på Earth hour Dags att sopa upp gruset Rektorer mötte media efter besked om lokalanpassningar Hon hjälper prostituerade till ett första steg mot ett nytt liv Förändringar i förskola och grundskola när elevantalet sjunker Simhallsnostalgi genom Linköpings historia Yrkesambassadörer lyfter fram jobb inom omsorgen Kommunen söker sommarfamiljer Hon var pionjär i Linköpingspolitiken
Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: