Sommargågata med en agenda

3 augusti 2019 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
På sommargågatan kan du strosa runt mellan butiker, sittmöbler och uteserveringar – men även lära dig mer om vad du kan göra för att bidra till en bättre värld.

Under sommaren har delar av Storgatan förvandlats till en gågata, sträckan det gäller är mellan Läroverksgatan och S:t Larsgatan. Tanken är att det under den buss- och bilfria perioden fram till 25 augusti ska vara en gata där alla kan njuta av samvaro, sitta ner en stund och uppleva en central del av Linköping på ett nytt vis. På en del av möblerna finns även en guide med förslag på saker du kan göra för att bidra till en hållbar, bättre och mer rättvis värld.

- Vi såg det som ett bra tillfälle att göra en kommunikationsinsats kring de globala målen i samband med sommargågatan. I juni 2018 antogs Hållbarhetspolicy för Linköpings kommunkoncern av Kommunfullmäktige, där vi ställer oss bakom Agenda 2030 och de globala målen. Genom att på ett lekfullt vis väva in de 17 målens olika budskap på sommargågatans möbler hoppas vi kunna nå ut med en ökad förståelse för de globala målen säger Lisa Markström, landskapsarkitekt i Linköpings kommun.

Lisa Markström är landsskapsartiktekt i Linköpings kommun. Foto: Annika Avén

Linköping har, med bidrag från Sida, tagit fram guiden som utgår ifrån FN:s 17 globala mål som presenteras genom Agenda 2030. Agenda 2030 är den mest ambitiösa planen för hållbar utveckling som någonsin antagits. Världens ledare har lovat att uppnå de 17 målen till år 2030.

För att få fler att känna till de globala målen och engagera sig har 17 av möblerna längs sommargågatan temasattas med varsitt mål. På möblerna hittar du konkreta och positiva åtgärder som knyter samman våra livsstilar med målen. Du kan även ta upp mobilen och tävla, jämföra din livsstil med andras samt dela idéer och tips - allt relaterat till de globala målen.