Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Sommargågatan 2020 – socialt med distans

11 juni 2020 | Stadsplanering & trafik, Näringsliv, Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
På måndag den 15 juni börjar arbetet med att bygga upp årets sommargågata längs en del av Storgatan.

Sommaren 2019 ordnades en sommargågata längs Storgatan första gången, nu är det dags igen. Foto: Lisa Markström

Sträckan mellan Läroverksgatan och S:t Larsgatan omvandlas även denna sommar till en sommargågata, där alla får plats på fotgängarnas villkor – i högst sju kilometer i timmen.

Årets sommargågata tar hänsyn till den rådande pandemin. Planen var att arbeta med att aktivera gatan med olika typer av händelser i årets version, men istället blir sommargågatan ett mysigt område med gott om sittplatser. Arbetet inleds med att gatan möbleras med sittbänkar och flerstammiga träd med start 15 juni, den första dagen utan busstrafik. De restaurangägare som finns längs sträckan har möjlighet att fylla på med uteservering i vad som vanligtvis utgörs av körfält. Av tillgänglighetsskäl hålls gångbanorna fria från möblering. Sommargågatan kommer att monteras under vecka 25, och pågår fram till om med 23 augusti.

Följer upp populära premiären 2019

Sommargågatan 2019 var väldigt populär och många näringsidkare längs sträckan var positiva till satsningen. Det framkom dock kritik mot att cyklister susade fram i en högre hastighet än sju kilometer i timmen. På sommargågatan är det gångfart som gäller för alla, även behörig trafik såsom exempelvis cyklar och leveransfordon.

– I år tar vi till oss lärdomarna från förra året och satsar på att vara ännu tydligare med att behörig trafik och cyklister får ta sig fram i gångfart, sju kilometer i timmen, säger Lisa Markström, projektledare, Linköpings kommun.
 

Projektledare Lisa Markström, Linköpings kommun, laddar inför årets sommargågata. Foto: Annika Avén

Hon är också noga med att poängtera att omtänksamt avstånd gäller:

– Vi vill ha en levande stadskärna och en mysig sommargågata. Det är särskilt viktigt i år när det kanske blir mer ”hemester” på grund av pandemin. Men det är samtidigt oerhört viktigt att var och en tar ansvar för att hålla avstånd.

Och visst inbjuder uteserveringar och fler sittmöbler till ett ökat folkliv. Samtidigt bidrar bänkarna och fler uteserveringar till fler sittplatser, och därmed bättre möjlighet för besökare att sprida ut sig.

– Restaurangägarna längs sommargågatan har redan god dialog med oss på Miljökontoret och vet vad som gäller; omtänksamt avstånd till andra och goda hygienrutiner. Vi fortsätter vår tillsyn under sommaren, och kommer i samband med lagändring 1 juli ta över ansvaret från smittskyddsläkaren när det gäller att besluta om att stänga en servering på grund av otillräckliga åtgärder för att förhindra smittspridning av det virus som orsakar Covid-19. I sammanhanget är det oerhört viktigt att alla, var och en av oss, tar ansvar för att hålla avstånd, säger Maria Pihlajärvi, avdelningschef för livsmedel på Miljökontoret.
 

Behörig trafik får använda sträckor och riktningar enligt kartan.

Så får behörig trafik köra

Taxi, färdtjänst, hotellgäster och annan behörig trafik får köra enligt kartan.

Leverantörer till näringsidkarna längs Storgatan får bara köra in i området enligt kartan mellan klockan 05.00 och 11.00 på vardagar.
Möblerna mitt i gatan är placerade så att utryckningsfordon kan ta sig fram. 
Färdtjänst hämtar och lämnar resenärer på Torggatan nära Stora torget.

När den nyrenoverade sträckan av Apotekaregatan öppnar nås Filbytergallerians parkeringsgarage via Gråbrödragatan/Ågatan. Vissa långa leveransfordon kommer dock att behöva korsa Storgatan vid Apotekaregatan.

– Vi har tagit fram körriktningar för att få ett så smidigt flöde som möjligt. Vi utgår ifrån att alla tar det lugnt och samarbetar, säger trafikingenjör Johan Engström, Linköpings kommun.

Busstrafiken går till Trädgårdstorget

Östgötatrafiken leder om sin trafik under perioden 15 juni-23 augusti. Det blir ingen trafik till hållplats Borggården och inga bussar stannar på Stora torget, de går i stället till närliggande Trädgårdstorget. En tillfällig busshållplats kommer även att finnas intill Akilles.
 
Nu ligger alla som är engagerade i att ställa iordning sommargågatan i startgroparna. Måndagen den 15 juni är det dags att börja montera bänkar, träd, marktryck och färgglada vimplar mellan husen.
 
– Vi hoppas att vi får till en trevlig sommargågata även i år, och att alla som kommer hit ska trivas, säger Lisa Markström som ser fram emot några intensiva dagar med montering och sedan en lugn och fin sommar.

Text: Annika Avén