Sommarrekord för gästnätter i Linköping

8 oktober 2019 | Uppleva & göra
Antalet gästnätter sommaren 2019 överträffade alla tidigare nivåer i Linköping. Under sommarens tre månader ökade antalet gästnätter på hotell, stugor och vandrarhem med 14,3 procent. Under juli, som traditionellt är den månad med flest gästnätter i Linköping, ökade antalet gästnätter med hela 27 procent. Tillväxten är anmärkningsvärd för en enskild månad.
Boule-SM på Stora torget

Boule-SM var ett av de evenemang som genomfördes i Linköping i somras och som bidrog till ökningen av gästnätter. Foto: Jennifer Berg, Visit Linköping & Co.

Totalt genomfördes 185 458 gästnätter i Linköping under sommaren, vilket motsvarar en tillväxt på 14,3 procent jämfört med förra sommaren. Tillväxten i antalet övernattningar förklaras med en väldigt stark tillväxt av svenska besökare. Dessa ökade med 23 procent och uppgick till totalt 147 424. Antalet övernattningar genomförda av internationella besökare minskade däremot med 10 procent, och uppgick till 38 034.

Svenskar semestrade hemma

Under juli månad genomfördes 74 395 övernattningar, vilket är det högsta antalet någonsin för en enskild månad i Linköping och det tidigare rekordet överskreds med över 15 000 gästnätter.

– Det har varit en stark sommar då många svenskar valt att semestra på hemmaplan, vilket gynnat besöksnäringen, säger Jörgen Nilsson, affärsutvecklingschef på Visit Linköping & Co.

– Vi har genomfört flera välbesökta evenemang i Linköping som medfört precis de turistekonomiska effekter som vi eftersträvar. Exempelvis har Boule-SM, Gyllene tider, Diggiloo, Benny Anderssons Orkester, Närcon och O-ringen i Norrköping alla genererat övernattningar och besökare till Linköping i juli månad.

Starkt lokalt samarbete

Jörgen Nilsson pekar på att hotellnäringen och fastighetsägarna i Linköping under de senaste åren har investerat i cirka 300 nya hotellrum och att 200 till är på gång.

– Tillväxten hade inte varit möjlig utan det starka lokala samarbetet. För att Linköping ska fortsätta utvecklas som destination krävs fler stora evenemang, såväl som nya permanenta reseanledningar. Exempelvis är Göta Kanalbolagets satsning i Bergs Slussar på ett besökscentrum och idén om LasseMajas Valleby i Linköping spännande möjligheter för framtiden.

Totalt sedan årsskiftet har antalet gästnätter i Linköping uppgått till 391 115, vilket innebär en tillväxt på 12 procent jämfört med samma period förra året. Riket som helhet visar på en ökning med 4,3 procent under samma period. Flest internationella övernattningar har genomförts av besökare från Tyskland, USA och Kina.

Källa: Preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem. Camping, privat förmedlade stugor, Airbnb och boende hos släkt och vänner är exkluderat.