Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Sommarrekord för gästnätter i Linköping

7 oktober 2021 | Uppleva & göra
Trots pandemin går sommaren 2021 till historien som en rekordsommar för Linköpings hotell, stugor och vandrarhem.
MS Kind vid Tannefors slussar, Kinda kanal

Jubilerande Kinda kanal är ett av alla utflyktsmål i Linköping som haft en bra sommar. Foto: Visit Linköping & co

Antalet gästnätter slog ett nytt rekord för sommarens tre månader då 193 006 gästnätter genomfördes i Linköping. Juli månad blev också den enskilt bästa månaden någonsin gällande gästnätter i Linköpings kommun. Då genomfördes 86 705 gästnätter.

– Våra större besöksmål som Gamla Linköping och Göta kanal hade en riktigt stark sommar och agerade viktiga reseanledningar, men en viktig förändring är att vi också såg ett tillskott av nya upplevelser och produkter för privatresenärer som attraherade besökare när exempelvis evenemangen uteblev. Kreativiteten har varit stor hos många av våra besöksnäringsföretag, även om en del har haft det fortsatt tufft, till exempel restauranger och eventarrangörer där en del restriktioner kvarstod under sommaren, säger Jörgen Nilsson, ansvarig besöksnäring, Visit Linköping & Co. 

Jämfört med andra städer i Sverige har Linköping visat på en stark återhämtning. Jämför vi sommaren 2021 med det tidigare rekordåret för riket 2019 har riket som helhet ännu inte återhämtat sig i samma utsträckning. Där är differensen -18 procent mot 2021. Linköping har däremot ökat med 4 procent.

Kickstart Linköping

För att hjälpa till med återstart av besöksnäringen efter pandemin har Linköpings kommun genom Visit Linköping & Co arbetat med initiativet Kickstart Linköping. Förutom nya produkter hos aktörer i form av glamping, sommarcaféer, paket, cykeluthyrning, onlinebokningar med flera, har Kickstart möjliggjort utökad marknadsföring som kampanjen Ankan i Linköping, barnfamiljskampanj för Gamla Linköping, digitala guidningar, värdskapsroboten Folke med mera.  

– Det är bara ett år sedan vi presenterade satsningen Kickstart Linköping. Därför är det mycket glädjande att insatsen redan 2021 bidragit till en stark återhämtning av privatresandet och ett nytt rekord i antal gästnätter. Att hjälpa till att få den viktiga besöksnäringen på fötter igen efter pandemin är prioriterat av vår kommun, säger Niklas Borg, kommunstyrelsens ordförande i Linköping.