Späckat sommarlov för lediga barn och ungdomar

27 maj 2019 | Uppleva & göra
Cirkus, wakeboard, aktivitetscontainrar och kulturläger, ja, det är bara lite av vad sommarlovslediga unga har att vänta. ”I år har vi fördelat den största delen av de statliga medlen till lovaktiviteter i föreningslivet”, säger projektledaren Leif Bronsén.

I år erbjuds en större bredd av aktiviteter för sommarlovslediga barn och unga.

Sommarlovet för Linköpings unga närmar sig med stormsteg. Lovet börjar den 13 juni med flera skolavslutningsarrangemang följt av en mängd olika aktiviteter fram till skolstarten i mitten av augusti.

I år har föreningar fått söka bidrag för att arrangera olika lovaktiviteter. Linköpings kommun har fått in hela 112 ansökningar från föreningslivet, vilket kan jämföras med 2018 då endast 25 ansökningar kom in.

– Det är jättekul. I år har vi fått en större bredd av aktiviteter än tidigare. Det har varit allt från programmering, kabelsport, till guidade stadsturer och fäktning, säger Leif Bronsén, en av kommunens projektledare för Lov i Linköping.

– Då det i år inkommit nästan fem gånger så många ansökningar som i fjol har vi tyvärr fått göra vissa prioriteringar. Det är ett angenämt problem att många vill erbjuda våra barn och ungdomar så mycket aktiviteter under sommaren, men det ökade intresset har inneburit att i stort sett alla föreningar tyvärr inte har fått den summa de ansökt om.

I och med att fler föreningar har ansökt om bidrag för sommaraktiviteter blir utbudet för barn och ungdomar också större.

– Tanken med fördelningen av de statliga medlen till de aktörer som fått bidrag är just att främja det lokala föreningslivet, att barn och ungdomar ska få upp ögonen för olika föreningar och förhoppningsvis att barnen och ungdomarna väljer att fortsätta i någon av föreningarna.

Aktiviteter i containrar

I år kommer barnen att kunna ta del av bland annat cirkus, kabelsport i form av wakeboard i Stångån samt idrotts – och kulturläger inom en rad ämnen.
Det kommer även gå att ta del av de spontanaktiviteter som utgår från containrar som finns utplacerade i fem aktivitetsparker – i Skäggetorp, Berga, Lambohov, Ryd och Ekholmen. Dessa är öppna tre dagar i veckan och bemannade med fritidsledare. Fritidsverksamheten erbjuder även varje vecka resor utanför länet och ett fast schema med kulturcaféer på Arbis i centrala Linköping.

– För att kunna hålla koll på allt som händer så ska man gå in på Lov i Linköpings hemsida eller ladda ner appen. Maskoten Love kommer även att presentera en del aktiviteter via vår Facebooksida, säger Leif Bronsén.
 
Alla lovaktiviteter hittar du på hemsidan samt på Facebook-sidan. Informationen uppdateras kontinuerligt. Inom kort kommer det även att finnas en app för Lov i Linköping. 

Text: Emmilie Engström