Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Sprid ljus – inte smitta

27 november 2020 | Covid-19
Coronamörkret har sänkt sig i samma takt som decembermörkret. Smittan sprids fort och Linköpingsborna lever med restriktioner. Därför vill Linköpings kommun bidra med lite ljus.
Ett lysande gult hjärta över ett mörklagt Linköping.

Under rubriken “Sprid ljus – inte smitta” har vi samlat sånt som kan förmedla en känsla av ljus och gemenskap.

– Vi måste hjälpas åt att ingjuta hopp. Vi från kommunen försöker att göra det vi kan, men vi behöver alla ta ansvar för varandra och komma ihåg att ta hand om dem som har det extra svårt, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Extra pynt

Det kommunen bland annat gör är att pynta staden lite extra. Förutom Vinterljus så ska kommunen under kommande vecka montera extra julprydnader, bland annat julbockar och storbildsskärmar med julbrasor.

Det har också fattats beslut som gör det lättare för butiker att överleva trots uppmaningar om att undvika trängsel. Det handlar om avgiftsfria korttidsparkeringar och möjlighet att sälja utomhus utan att kommunen tar ut någon avgift.

– Våra restauranger och handlare gör sitt yttersta nu för att vi ska kunna handla på ett smittsäkert sätt. Vi får alla göra vad vi kan för att stötta dem, säger Niklas Borg.

Alla hjälps åt

Samtidigt kan inte kommunen lösa allt, här krävs att alla hjälps åt på de sätt som är möjliga. Som enskild individ kan du bidra genom att ta kontakt med släktingar och vänner som sitter ensamma. Försök att hjälpa dem runt dig som har det extra tufft just nu, men gör det på ett sätt som inte ökar smittspridningen.

Det som faktiskt går att göra är ta en promenad, antingen genom en julpyntad stadskärna eller i Gamla Linköping som också är pyntat. Där har det årliga evenemanget “Tidernas jul” coronaanpassats.

Om du vill ta egna initiativ och göra något som syns i sociala medier så använd gärna hashtaggen #linköpingtillsammans. Den har skapats av Linköpings kommun för att sprida ljus i mörkret.