Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Nu blir det snyggt i Trädgårdsföreningen

27 maj 2020 | Stadsplanering & trafik, Bygga, bo & miljö
Trädgårdsföreningen får nu en rejäl ansiktslyftning. Bland annat ska villorna vid entrén mot Drottninggatan göras i ordning utvändigt och på tur står sedan Belvederen.
En av villorna mot Drottninggatan

Villorna mot Drottninggatan, Foto: Most photos

I den östra villan har Skådebanan sina lokaler. Här bodde trädgårdselever och arbetare i Trädgårdsföreningen och här har det varit fröhandel och butikslokal för Trädgårdsföreningen.  I den andra villan bodde Trädgårdsföreningens föreståndare.

Värdefulla

Husen är kulturhistoriskt värdefulla och ska renoveras varsamt i samarbete med antikvarisk expertis. Först i oktober väntas renoveringsarbetet vara klart. Villorna ska renoveras exteriört. Renoveringen av den västra villan har redan påbörjats.

– Taket kommer att läggas om på bägge villorna eftersom läkten under takpannorna är dålig och ska bytas ut. Men de gamla takpannorna läggs tillbaka efter en försiktig rengöring, säger Björn Brage.

Husen ska målas i gult, samma färg som de har idag och fönsterfodren ska målas röda. Även de små förstukvistarna är i behov av omvårdnad. Snickeriet har skador som behöver åtgärdas och det behöver målas om.  Även takplåten ska renoveras.

– Egentligen är det allt utvändigt som vi åtgärdar. Nytt är att det blir gatlyktor och annan belysning som är typisk för sekelskiftet, utanför husen.

Belvederen 

Även Belvederen är en kulturhistoriskt värdefull byggnad som ska renoveras. Belvederen är namnet på det torn som ligger nära infarten till sjukhusområdet.

Byggnaden har skador i grunden, puts och färg är borta på sina ställen. Tak samt fönsterbågar och karmar behöver renoveras. Detsamma gäller träpelare i överbyggnaden.

Pergolan

Under tiden pågår det även renoveringsarbeten i andra delar av parken.

– Pergolan runt gräsmattan nära fontänen ska målas och göras i ordning och köksträdgården vid Naturcentrum ska göras om, säger Björn Brage.

Redan tidigare har Naturcentrum målats om och dåliga träd i Trädgårdsföreningen har röjts bort. Det som pågår med andra huvudmän än kommunen är att Krogfallsgården som ägs av Östergötlands museum ska renoveras. Även bigården i Lasarettsbacken ska målas om.

Text: Eva-Karin Strand

 

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: