Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Storbritanniens ambassadör besökte Linköping

21 oktober 2020 | Näringsliv
Storbritanniens Stockholmsambassadör Judith Gough gästade Linköping under tisdagen. Hon hade ett särskilt intresse av att hitta nystartade företag inom den sektor som kan hjälpa världen att sänka koldioxidutsläppen.
En bild som visar Storbritanniens ambassadör Judith Gough

Storbritanniens ambassadör Judith Gough på besök i Mjärdevi. Foto: Per Olsson

Judith Gough har varit “Her Majesty’s Ambassador” i Stockholm ungefär ett år och om det hade varit ett normalt år hade hon hunnit besöka alla städer av vikt.

Besöket i Linköping är ett av få som nu genomförts och orsaken är att staden har förhållandevis många små bolag som utvecklar miljöteknik.

– Det är absolut avgörande att vi klarar klimatomställningen och här i Linköping finns några riktigt intressanta möjligheter till samarbete mellan Sverige och Storbritannien. Det är helt klart så att företagen i Linköping leder utvecklingen på många områden. Självklart är jag intresserad av att knyta ihop dem med brittiska företag, säger hon.

Batterier från skogen

Intresseföreningen Cleantech Östergötland har ungefär 70 bolag som medlemmar. Ett av dem är Ligna energy med Peter Ringstad som vd. Han har visserligen Norrköping som bas men är inbjuden till ambassadörens besök i Linköping.

– Enkelt förklarat kan man säga att vi har utvecklat ett batteri av råvaran Lignin som finns i träd. Våra batterier skulle exempelvis kunna användas i bostadshus med solpaneler för att kunna lagra elen, säger han.

Än så länge är bolaget inte redo att etablera sig på den brittiska marknaden, men intresset finns. Ligna energy är ett av ungefär tio bolag som bjudits in till mötet med ambassadören. Hela syftet med hennes besök är att skapa nya affärsmöjligheter – både i Storbritannien och i Sverige.

– I Storbritannien tar vi klimatförändringarna på allvar, det är en av våra högst prioriterade frågor. Och då är det avgörande att vi har smarta tekniska lösningar. Vi måste minska våra utsläpp till noll så fort som möjligt, säger Judith Gough.

Smarta lösningar

Hon berättar att hon slogs av den bredd som de inbjudna företagen i Linköping visar upp. 

– Trots att området Cleantech redan är att ett ganska smalt område så har ni väldigt många små nystartade bolag och de verkar dessutom inom vitt skilda områden. 


Storbritanniens Stockholmsambassadör Judith Gough.

Ambassadören Judith Goughs besök inleddes i Mjärdevi. Där fick de inbjudna företagen lyssna på brittiska ambassadens experter som berättade om vilken hjälp som finns att få. Den som vill expandera på brittiska marknaden kan få hjälp med allt från analyser av marknaden till att hitta investerare.

– Om du till exempel tvekar mellan att etablera i Holland eller Storbritannien så erbjuder vi en analys av vilket alternativ som är bäst och vi gör det med oberoende data från oberoende källor. Dessutom helt gratis, berättade Josh Ponce, senior investment advisor vid ambassaden.

Band mellan länderna

Judith Gough påminner om att Sverige och Storbritannien har en lång tradition av både vänskap och att göra affärer. Hon vill att utbytet mellan länderna ska växa.

– Båda länderna är entreprenöriella och i båda länderna är vi vana att flytta fram gränserna för vad som är möjligt att göra.

Förutom att verka för fler affärer besökte ambassadören också Linköpings universitet, kulturhuset Agora i Skäggetorp och LHC i Saab arena.

Text och foto: Per Olsson