”Studenter känner sig välkomna i Linköping”

29 augusti 2019 | Förskola & utbildning
Mottagningen av nya studenter till Linköpings universitet är i full gång. Ungefär 2000 studenter har utbildats till faddrar för att vägleda nya studenter.
Bild på studenter

Under augusti och september blir nya studenter välkomnade till Linköpings universitet. Foto: Peter Karlsson/LiU

Mottagningen, eller Nolle-P som det också kallas, är till för nya studenter som ska studera på Linköpings universitet. Målet med mottagningen är att alla ska känna sig välkomna och få en introduktion i det akademiska såväl som det studiesociala livet i Linköping och Norrköping. Mottagningen är fester och föreläsningar, grillkvällar och brännbollsturneringar. Underliga uppdrag tillsammans med andra nybörjare, lika förvirrade som man själv. Människor i solglasögon och konstiga kläder som taktfast marscherar på led runt universitetsområdet.

– Det ska vara en positiv start som ska få nya studenter att trivas och vilja stanna kvar. Väldigt många studenter och andra aktörer arbetar hårt för att mottagningen ska bli så bra som möjligt, säger Anika Ernvik som är ordförande för Linköpings universitets studentkårer, LUST.

Förberedelserna inför mottagningen börjar flera månader i förväg. Ungefär 2 000 studenter utbildas till faddrar med särskilt ansvar för att ta hand om de nya och få dem att känna sig välkomna.

Foto: Peter Karlsson/LiU

Sveriges största evenemang för nya studenter

Mottagningen avslutas med Kalasmottagningen, som är Sveriges största evenemang för nya studenter. Där alla nya bjuds in till en mässa med studenterbjudanden i varje hörn, ett uteområde fullt med aktiviteter och en stor avslutande konsert. 

Kanske Sveriges bästa mottagning

Faktum är att Linköpings universitet har störst andel nya studenter som fortfarande är kvar i årskurs två av alla de stora svenska universiteten. Med andra ord färre som hoppar av och fler som känner att de har hittat rätt. Kanske har det lite med mottagningen att göra.

– Det är väldigt stort engagemang kring mottagningen och studenter känner sig välkomna i Linköping. LiUs undersökningar visar att mottagningen är väldigt uppskattad av de nya studenterna, fortsätter Anika

Läs mer om mottagningen av nya studenter