Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att ta hand om återbruksmaterial

30 mars 2020 | Bygga, bo & miljö, Coronaviruset covid-19
På grund av coronakrisen har Tekniska verken just nu svårt att ta hand om återbruksmaterial på återvinningscentralerna i Linköping.
Återbukshall

Foto: Tekniska verken

Tekniska verken samarbetar med flera hjälporganisationer som kommer och hämtar det som lämnats in till återbrukshallarna. Men utvecklingen med anledning av coronaviruset för med sig att hjälporganisationerna får allt färre kunder, och försäljningen i butikerna har minskat drastiskt. Därför hämtas inte återbrukat material i samma utsträckning som tidigare. För att det inte ska svämma över i hallarna uppmanas nu kunderna att inte lämna in saker där just nu.

I återbrukshallarna lämnas bland annat kläder, textilier, heminredning, möbler och husgeråd. Återbruk fyller en viktig funktion i ett cirkulärt samhälle då det minskar avfallsmängderna, samtidigt som energi och resurser sparas när färre produkter behöver nyproduceras. Återbrukshallarna som öppnades i höstas är välbesökta av Linköpingsborna och hit kommer mängder av prylar och kläder som kan komma till nytta igen.

Vänta med att lämna

Som läget är just nu menar Tekniska verken att alla som inte har ett akut behov av att lämna in saker, som exempelvis dödsbon, bör vänta med att lämna in återbruksmaterial och istället ha kvar sakerna hemma.

- Det här är en mycket viktig och uppskattad del av vår verksamhet och det känns verkligen tråkigt att vi måste be våra kunder vänta med att lämna sina saker till återbruken. Vi hoppas av många anledningar att den här situationen lättar snart, och att vi till dess kan hjälpas åt och spara på det vi har för att lämna längre fram, säger Johan Borg, avdelningschef för hushållsavfall på Tekniska verken i Linköping.

Omtanke om personalen

Många kommer till Tekniska verkens återvinningscentraler den här årstiden med exempelvis trädgårdsavfall. Med anledning av coronaviruset är det viktigt att visa omtanke om personal och andra besökare genom att hålla avstånd till varandra under besöket på återvinningscentralen. Har man barn med sig vid besöket är det bra om de väntar kvar i bilen.

Tekniska verken följer folkhälsomyndighetens rekommendationer och vid symptom på förkylning och influensa ska inte återvinningscentralerna besökas.

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: