Svenska Stadskärnors årskonferens hålls i Linköping

20 maj 2019 | Kommun & politik, Stadsplanering & trafik, Näringsliv, Bygga, bo & miljö
Den 21-23 maj håller Svenska Stadskärnor sin årskonferens i Linköping. Då utses också en ny vinnare av titeln ”Året stadskärna”, en titel som Linköping innehaft det senaste året.

Linköping blev Årets stadskräna 2018. Nu är det dags att utse nästa stad. Foto: Emmilie Engström

– Det känns jätteroligt att Svenska Stadskärnor förlägger sin årskonferens i Linköping, och att vi får tillfälle att visa upp vår vackra stad för deltagarna som kommer från hela Sverige, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Muharrem Demirok (C).

Cirka 500 deltagare väntas komma på konferensen och konferensprogrammet är gediget med föreläsningar, förhandlingar, utställningar, guidade turer och andra aktiviteter. Temat för årets konferens är ”stadens själ”.

Och så ska nästa års vinnare av utmärkelsen Årets stadskärna presenteras förstås. Vem som får titeln tillkännages på kvällen onsdagen den 22 maj.

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas i år ut för 25:e året i rad och den har under alla år visat sig ha stor betydelse som en tydlig gemensam målsättning för de många olika aktörer som måste samverka för att stadsutvecklingen ska bli framgångsrik. Vi är stolta över att få hålla vår Årskonferens i den regerande stadskärnan Linköping och hoppas att få uppleva tre givande dagar tillsammans säger Svenska Stadskärnors vd Björn Bergman.

Vad har utmärkelsen Årets stadskärna betytt för Linköping?

– Utmärkelsen årets stadskärna är framför allt ett kvitto på att vår samverkan och att våra arbetssätt fungerar. Linköping likt alla städer och stadskärnor befinner sig i stora strukturförändringar med fler än en utmaning. Linköping visar på allvar att stadskärnan är en viktig, expanderande del av staden som ständigt är i behov av utveckling, säger David Nilsson, vd Citysamverkan:

– Utmärkelsen Årets stadskärna är ett bevis för att kommunen, fastighetsägarna och näringen tillsammans har skapat en fungerande samverkan som ger konkreta resultat. Gemensamt arbete och utgångspunkten i kommunala styrdokument, skapar tydlighet, enkelhet och framgång, säger Jonas Sjölin, kontorschef Stadsmiljökontoret.

– Linköping befinner sig i tillväxt och näringslivet är en viktig framgångsfaktor i detta. En levande stadskärna där det finns plats för människor, bostäder, handel och kontor är betydelsefullt för vår fortsatta framgång och ur ett näringslivsperspektiv har utmärkelsen gett oss ett kvitto på att vi har en stadskärna som underlättar gemenskap, utveckling och tillväxt, säger Pia Carlgren, näringslivsdirektör.

Fotnot: På förra årskonferensen som gick av stapeln i Västervik, fick Linköping ta emot titeln Årets stadskärna 2018. Ansökan genomfördes av Linköpings City samverkan AB som ägs av Cityfastighetsägarna och Cityföreningen. Linköpings kommun är adjungerad samarbetspartner.

Text: Anna Frejd