Ta chansen att se EU-valet inifrån

2 maj 2019 | Kommun & politik
Nu kan du vara med och genomföra ett val. Inför Europaparlamentsvalet 26 maj söker kommunen Linköpingsbor som vill vara med och tjänstgöra som röstmottagare.

Foto: Scandinav

I arbetsuppgifterna ingår bland annat att ta emot röster och pricka av väljare i röstlängden, granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning och upprätthålla god ordning i vallokalen.

Lisa Johansson är en av alla medborgare som har tjänstgjort som röstmottagare i tidigare val. Hon berättar varför hon valde att ställa upp.

– Jag ville se hur ett val fungerar inifrån och jag tycker det är kul att träffa människor. Jag ville skaffa mig nya erfarenheter och samtidigt göra en samhällsinsats, säger hon.

I varje vallokal tjänstgör fyra till sex röstmottagare samt en ordförande och en vice ordförande som leder arbetet. Uppgiften att vara röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt, en förmåga att vara serviceinriktad, stresstålig, och noggrann. Röstmottagarna medverkar till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert.

Alla röstmottagare får genomgå en kort utbildning innan valdagen och som ersättning för arbetet betalas ett arvode ut.

– Jag tycker det är viktigt att rösta i EU-valet, det var ytterligare en av anledningarna till att jag ställde upp som röstmottagare, avslutar Lisa Johansson.

Text: Sofie Berlin