Tänder ljus mot våldet

22 november 2019 | Kommun & politik, Omsorg & hjälp
Den 25 november är det Den internationella dagen mot våld mot kvinnor. I Linköping uppmärksammas det med en ljusmanifestation på Stora torget.
Ett ljus

Tänd ett ljud mot mäns våld mot kvinnor. Foto: Mostphotos

Den internationella dagen mot våld mot kvinnor etablerades av FN 1999. Årligen hålls ljusmanifestationer på olika platser världen över. I Linköping kommer manifestationen i år att hållas den 25 november på Stora torget med start klockan 17.00.

Under manifestationen kommer damkören Linnea att sjunga. Det blir även tal av borgmästare Lars Vikinge samt representanter från bland annat Tjejjouren och Novahuset.

Viktigt att synliggöras våldet

– Vi hoppas att många vill komma och visa sitt stöd. Det här är en viktig dag för att synliggöra omfattningen av mäns våld mot kvinnor och konsekvenserna det får. Vi kan alla bidra till att synliggöra våldet och få till en förändring, säger kommunens Åsa Åbom, utvecklingsstrateg.

Hon är ansvarig för kommunens kampanj ”Ta snacket” som pågår 25-29 november.

– Linköpings kommun har en handlingsplan mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. I handlingsplanen ingår bland annat att det varje år ska genomföras en större kampanj för att uppmärksamma dessa frågor. Kampanjen ska öka kunskapen om hur och varför våldet förekommer och bidra till att fler män börjar reflektera i hur de själva kan bidra till att förändra normer om mäns kontroll. En film har tagits fram och även en ny kampanjsida med tips på hur du kan ta snacket. Vi hoppas så klart att materialet kommer att användas av många olika aktörer som vill vara med och förändra destruktiva mansnormer. 

Fler aktiviteter under veckan

Förutom den inledande ljusmanifestationen kommer det även finnas möjlighet att delta vid olika events under veckan.

Den 27 november klockan 19 erbjuder Män att prova på deras samtalsgruppskoncept på Café Piece of Cake. I Mäns samtalsgrupper kan du som identifierar dig som man delta i samtal om mansrollen. Vad har det förväntats av dig som man och hur har det påverkat dig och ditt beteende? Här får du lyssna och ta del av andra mäns berättelser och prata om saker som du själv har upplevt eller varit med om.

Den 28 november mellan klockan 9-12 arrangerar Novahuset arrangerar en föreläsning med psykolog Ulla Thorslund om barn och unga med sexuella beteendeproblem.

Den 9 december klockan 16.00-19.30 arrangerar kommunen i samarbete med Linköpings universitet, Kvinnojouren Ellinor och Tjejjouren Beata ett samverkansforum med aktörer från civilsamhället på temat ”Mäns våld mot kvinnor” dit alla verksamma i civilsamhället är välkomna att anmäla sig. Forumet inleds också med en föreläsning av forskaren Linnea Brúno om relationer och umgänge för barn i våldets skugga.

Text: Emmilie Engström