Tänt längre för ökad trygghet

6 mars 2019 | Stadsplanering & trafik
Under vintern har kommunen och Tekniska verken testat att tända gatubelysningen tidigare på eftermiddagen. Nu är det klart att förändringen, som har gett positiv respons, blir permanent.

Från och med nu kommer all kommunal gatubelysning i Linköping att lysa cirka tio minuter tidigare på eftermiddagen och cirka tio minuter längre på morgonen.

– Det går inte att säga exakt hur långt tidigare belysningen tänds eftersom det styrs av vädret. En molnig dag tänds lamporna tidigare än vad den gör en molnfri dag. Vi ändrar från 20 lux till 30 lux, säger Christian Andersson, produktansvarig belysning på Tekniska verken.

Vill ha ljust på morgonen

Flera Linköpingsbor har hört av sig och även önskat en förlängning av belysningstiden på morgonen – något som alltså nu blir verklighet.

– Flera upplever att det säsongsvis är skum sikt i morgonrusningen. Det är något som vi har tagit fasta på i vårt beslut, säger Christian Andersson.

Det är första gången på 45 år som Linköpings kommun ändrar gatubelysningstiden, som automatiskt slås på när en viss grad av mörker infaller.

– Syftet med den utökade tiden är att minska upplevelsen av mörker och otrygghet i de delar av staden där skymningen visar sig snabbast, det vill säga tunnlar och centrala platser omgivna av höga byggnader, säger Christian Andersson.

Text: Emmilie Engström