Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Fulspolningar skapar problem

22 mars 2021 | Bygga, bo & miljö
Måndagen den 22 mars infaller Världsvattendagen. Dagen instiftades av FN 1992 för att lyfta fram vattenfrågor. Ett aktuellt problem är allt skräp som spolas ner i toaletterna – även i Linköping.
En toaletstol och ett handfat på en toalett med grått kakel och klinker

Foto: Mostphotos

Det vatten vi dricker idag bildades för flera miljarder år sedan, och samma vatten ska vi dricka även i framtiden. Vattnet förbrukas inte, det lånas, används och förs tillbaka till vattnets eviga kretslopp. Eftersom inget nytt vatten bildas är det livsviktigt att vi alla är rädda om det.

Det vatten som ska bli dricksvatten hämtas från en vattentäkt och renas sen i vattenverk. Enligt Tekniska verken är förutsättningarna för ett gott och friskt kranvatten goda i Linköping, då det finns två olika vattentäkter - Stångån och Motala ström - och två moderna vattenreningsverk.

Både Stångån och Motala ström är klassade som vattenskyddsområden. Det innebär att särskilda regler och riktlinjer gäller där för att skydda vattnet från kemikalier och annat som kan påverka dricksvattenkvaliteten.

Flera hundra ton skräp

Det vatten vi använt hamnar i avloppsledningsnätet och så småningom i reningsverket vid Nykvarn i Linköping. Men där ställer nedspolat skräp till en hel del bekymmer.

- Det spolas tyvärr ner flera hundra ton skräp i toaletterna varje år, bara i Linköping, säger Jenny Nordenberg, avdelningschef för Process och miljö, vatten och avlopp på Tekniska verken i Linköping.

Hon säger att det bland annat handlar om hushållspapper, våtservetter, bindor, tops och tandtrådsbyglar.

- Det orsakar problem för både ledningarna, reningsverket och naturen. Ofta beror de så kallade fulspolningarna på okunskap. Jag rekommenderar en papperskorg i badrummet så att det enda man spolar ner i toaletten är kiss, bajs och toapapper - inget annat.

Viktigt att vi hjälps åt

När vattnet renats släpps det tillbaka ut i naturen igen. Via Stångån och Roxen kommer vattnet så småningom att bli dricksvatten nedströms till Norrköpingsborna.

- Det är så tydligt att vi alla ingår i samma system, och det är otroligt viktigt att vi alla hjälps åt att hålla vattnet rent. Både genom att vara rädda om våra sjöar och vattendrag och genom att tänka på vad vi spolar ner i avloppet så att vi kan fortsätta att njuta av rent och friskt vatten även i framtiden, säger Jenny Nordenberg.

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: