Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Tips: Strosa i Vallastaden med guide i öronen

19 juli 2021 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
Inget att göra i sommar? Passa på att lära dig mer om den spännande stadsdelen Vallastaden med en gratis och helt pandemisäker guidning rakt in i dina öron.
Skylt om audioguide och en man med hörlurar

Trots att det har gått fyra år sedan den nya stadsdelen Vallastaden i Linköping visades upp, i Sveriges största bo- och samhällsexpo 2017, fortsätter den att växa och fortsätter att väcka nyfikenhet. Och du har väl inte missat att det finns en audioguide framtagen så besökare själva kan strosa runt samtidigt som de lyssnar på tongivande personers beskrivningar om stadsdelens arkitektur och grundläggande idéer? Andra har hittat dit i alla fall. Hittills har närmare 2200 personer utnyttjat audioguiden.

Audioguiden har nio stopp runtom i stadsdelen. Vid varje stopp kan besökare lyssna till en person som varit involverad i Vallastadens utformning. Martin Nordahl på Okidoki Arkitekter är en av dem som står bakom grundkonceptet för Vallastaden och är också en av rösterna som hörs i audioguiden.

"Socialt hållbar stadsdel"

– Vallastaden är en speciell stadsdel. Det syns i den brokiga och varierande arkitekturen men det finns även många värden som kanske inte syns direkt - till exempel vår ambition att skapa en socialt hållbar stadsdel. I min del av audioguiden berättar jag mer om hur vi tänkte när vi planerade Vallastaden, säger Martin Nordahl.

I audioguiden hörs flera arkitekter berätta om byggnaderna i stadsdelen. Även en Vallastadsbo, tillika arkitekt, finns med.

– Det var lite ovant att bli inspelad, men väldigt roligt att få berätta om vårt hus och om hur det är att bo i Vallastaden, säger Eva-Carin Jagefeldt som tillsammans med sin make ritat den villa som de nu bor i.

Både svenska och engelska

Utöver Vallastadens arkitektur finns i audioguiden även informationsstopp om den 1,8 kilometer långa infrakulvert som Tekniska verken grävt ner under stadsdelen.

– I kulverten finns alla ledningar och rör samlade, så gatorna aldrig ska behöva grävas upp, berättar Malin Kratz som arbetar som besökssamordnare på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och är den person som brukar guida grupper som gör studiebesök i Vallastaden.

– Under 2019 guidade vi ungefär 1500 personer i Vallastaden, mest grupper från Sverige, men även internationella grupper, bland annat från Vietnam och England. Det senaste året har vi på grund av covid-19 såklart haft mycket färre besök. Jag tror audioguiden är en perfekt utflykt, speciellt för personer som är intresserade av arkitektur och stadsutveckling.

Audioguiden är kostnadsfri och finns på både svenska och engelska. För att lyssna behöver du ta med egen telefon och egna hörlurar.

Du hittar audioguiden på bo- och samhällsexpots webbplats: