Topplistan: Fem naturpärlor kring Linköping

5 april 2019 | Uppleva & göra
Väderappen lyser knallgult och lovar strålande solsken och tvåsiffriga plusgrader i helgen. Här är Visit Linköpings lista på naturpärlor du kan passa på att uppleva i och omkring Linköping.

Linköping omfamnas av mängder av lummiga skogar och gyllene slätter, här finns naturupplevelser i alla dess slag. Passa på att använda alla de fem sinnena - syn, hörsel, smak, lukt och känsel på ditt äventyr i några av våra naturpärlor i Linköping.

Kinda Kanal - åtta mil naturupplevelser

Att upptäcka Kinda Kanal är att upptäcka åtta mil av härlig natur. Kanalen bjuder på flera sjösystem och slingrar sig från natursköna Kindabygden, fortsätter genom femton handdrivna slussar till centrala Linköping, vidare ut i sjön Roxen. Du kan ta dig fram längs kanalen på flera sätt. Ett alternativ är att hoppa på en kryssningstur och unna dig det där lilla extra. Det går självklart även utmärkt att slussa sig fram på egen hand i egen skuta. Ett annat härligt sätt att upptäcka Kinda Kanal är till fots. Vandringen tar dig genom djupa skogar, över slättlandskap och förbi glittrande vatten. För den som vill göra sin vistelse lite längre, finns det allt från enklare vandrarhem till pensionat att ta in på.


Att upptäcka Kinda Kanal är att upptäcka åtta mil av härlig natur. Foto: Visit Linköping

Stångåstråket - Ett pärlband av platser att besöka

Stångåstråket är precis vad det låter som, ett stråk längs med Stångån och en koncentrerad del av Kinda Kanal som är 14 kilometer lång. Sträckan är full av möjligheter, oavsett om du vill cykla, promenera, fiska, paddla, åka båt eller motionera. Det finns möjlighet att hyra kajak hos Linköping Kajak och paddla längs med vattenleden. I Snugganparken vid Tannefors slussar finns ett utomhusgym för den som vill träna. Linköping har även en egen Wakeboard Park som ligger i Stångån. Hur härligt låter det inte att en het sommardag kunna färdas på bräda mitt i hjärtat av Linköping? Att utforska Stångåstråket är att utforska slussar, badplatser, båthamnar, parker, caféer, restauranger, friluftsområden och vandringsleder. Allt är enkelt att upptäcka, hur du än väljer att färdas.


Längs Stångåstråket kan du hyra en kajak och ta en paddeltur eller träna i utomhusgymet i Snugganparken vid Tannefors slussar. Foto: Visit Linköping

Rängen Runt - Perfekt för naturälskaren

Rängen Runt är en vandringsled som bygger på Östgötaleden och Kyrkleden med en sträcka på cirka 45 kilometer som tar dig runt hela sjön Stora Rängen. Leden bjuder på växlande natur, många badplatser och logi där du bokstavligen kan välja mellan slott och koja. Tidsåtgång för vandringsleden är cirka tolv timmar. Bussförbindelser finns, främst på sjöns östra sida, för den som vill hålla sig till kortare vandringar.


Leden "Rängen Runt" bjuder på växlande natur, många badplatser och logi där du bokstavligen kan välja mellan slott och koja. Foto: Visit Linköping

Tinnerö Eklandskap - Mer än bara ekar

I Linköpings södra trakter är ekbeståndet ovanligt stort. Eklandskapet omfattar områdena Brokind, Bjärka-Säby, Sturefors och kommunens största naturområde, Tinnerö, som också är den mest centrala delen endast två kilometer bort från Stora torget. Av all den natur som finns här, är det uteslutande mest ekar, men det finns även barrskogar och våtmarker. Den varierande naturen gör att det totala växt- och djurlivet är mycket rikt här. Inte nog med det, det är inte bara naturen som är intressant. Tinnerö har också en fascinerande kulturhistoria. Landskapet är fyllt av fornlämningar, inte minst från romersk järnålder. Eftersom vi har Tinnerö inpå knuten av stadskärnan är det inga problem att ta sig hit genom att promenera från centrum. Men om du vill upptäcka området kan det vara en fördel att ta cykel eller bil dit. Från Karlaplan i norr till Rosenkällasjön i söder så är området nära sju kvadratkilometer stort.


Tinnerö Eklandskap har utöver en vacker natur även en fascinerande kulturhistoria. Landskapet är fyllt av fornlämningar, inte minst från romersk järnålder. Foto: Visit Linköping

Östgötaslätten - Väster om stan

Östergötland är allmänt känt för sina vackra, stora slätter och hav av gula rapsfält. Mitt bland detta hav av guld, gömmer sig många guldkorn och mysiga utflyktsmål. Vill du uppleva naturen och livet på landet, ta då en cykeltur runt den charmiga rutten "Väster om stan", med flera olika stopp där du hittar hantverk från bygden, kan fynda på second hand och kanske ta en fika. Njut av grönskan, nybakade godsaker och charmig shopping i härlig miljö. Du får även nära möten med djur längs med färden.


"Väster om stan" hittar du hantverk från bygden, du kan fynda på second hand och kanske ta en fika. Foto: Visit Linköping

Text: Sofie Berlin