Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Trängsel i helgen ska stoppas

13 november 2020 | Kommun & politik, Coronaviruset covid-19
Förra helgen höll sig Linköpingsborna borta från krogen. Förhoppningen är att det ska bli så även kommande helg. Både ordningsvakter och inspektörer ska skickas ut för att kontrollera människors beteende.
Ågatan i Linköping

Linköping har nu klarat av två av tre veckor med hårdare regler för att minska smittspridningen. Förra helgen höll sig Linköpingsborna hemma – det visade mätningar av antalet mobiltelefoner i centrum.

– Och jag vill verkligen uppmana folk att också hålla sig borta från våra handelscentrum som exempelvis Tornby, Ekholmen och Djurgården. Handla mat och medicin om du måste, men gör inga shoppingrundor, säger Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun.

Ordningsvakter

Inför den kommande helgen har kommunens säkerhetsenhet beslutat att fördubbla antalet ordningsvakter i Linköpings centrum. Även Miljökontoret har ökat sina insatser. De ska ha inspektörer ute i helgen.

– Efter Folkhälsomyndighetens besked om skärpta råd så har vi förstärkt tillsynen, vi var ute förra helgen och vi ska ut nu i helgen, säger Reidar Danielsson, miljöchef i Linköpings kommun.

Kontroll

Inspektörernas uppgift är att kontrollera att den som driver en verksamhet ser till så att trängsel inte förekommer. Det får endast vara ett sällskap på max åtta personer vid varje bord, inget drickande om du inte sitter vid ett bord och ingen trängsel i baren.

Restaurangägaren ska se till att organisera på ett sådant sätt att trängsel kan undvikas, det handlar exempelvis om att se till så att det inte blir kö vid entrén eller toaletterna. 

Samtidigt är Reidar Danielsson förhoppningsfull.

– Vi kan konstatera att det var väldigt lugnt förra helgen, det var väldigt få människor ute. Det verkar faktiskt som om många tar de nya råden på allvar. Vi tror att det kommer att vara samma läge i helgen.