Hoppa till huvudinnehåll

Trygg gymnasiestart i Linköping

21 augusti 2023 | Förskola & utbildning
Snart inleds introduktionsperioden för gymnasieskolorna med fokus på att skapa en välkomnande, trygg och säker miljö för eleverna. Under perioden får eleverna möjlighet att lära känna sin nya skola och sina nya klasskamrater.
Tre personer står på rad med ryggar mot kameran. De har röda jackor på sig. På ryggen står det fältare på två jackor. På en jacka står det Polare.

Under de första skolveckorna kommer fältare, ordningsvakter och nattvandrare att arbeta nära ungdomarna. Foto: Fanny Miles

För att göra introduktionen så trygg och säker som möjligt för alla inblandade har Linköpings kommun vidtagit en rad åtgärder.

– Vi förstärker säkerheten runt om i Linköping under de första skolveckorna genom att ha ordningsvakter, fältarbetare och nattvandrare som arbetar så nära ungdomarna som möjligt, säger Åsa Ridne.

Föräldrar har ett ansvar

Föräldrar uppmanas samtidigt att vara extra uppmärksamma på sina tonåringar under introduktionen. Åsa Ridne betonar vikten av föräldrars engagemang, som att delta i nattvandringar, finnas tillgängliga för sina ungdomar och för att öka antalet vuxna ute på kvällarna och skapa en tryggare miljö.

Samlad information

För att hjälpa och stödja elever och föräldrar har Linköpings kommun samlat information om skolstarten. På webbsidan gymnasiestart finns tips, råd och länkar till mer information från polisen och fältarna om hur föräldrar kan stötta sina tonåringar under den här perioden.

Introduktionsveckorna på gymnasiet är viktiga för eleverna att lära känna sin nya skola och sina klasskamrater. Linköpings kommunala gymnasieskolor arbetar kontinuerligt med värdegrund och inkludering, även vid skolstarten. Aktiviteterna anpassas efter omständigheterna och varje skola vidtar åtgärder för att minska trängsel och skapa en trygg miljö för eleverna.

Senast ändrad den 21 augusti 2023

Senaste nytt

Stråk längs Tinnerbäcken öppnar
Så ska kommunen bekämpa välfärdsbrott
Kommunen visade upp trygghetspunkt
Internationellt pris till attraktion i Gamla Linköping
Det hände på fullmäktige i september
Efter sprängningen: Kommunen stärker upp med ordningsvakter
Omvandlingen till en tryggare och grönare Järnvägspark
Kommunen arbetar trygghetsskapande efter explosionen
Så håller du enkelt koll på din ekonomi
Lär dig mer om psykisk ohälsa