Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Tysk trädflyttare kom till Vallastaden

2 september 2020 | Stadsplanering & trafik
Plötsligt stod sju ekar i vägen för ett bygge i Vallastaden i Linköping. Eftersom träd är dyrbara flyttades ekarna – istället för att fällas.
Trädet lyfts upp med rötterna av maskinen.

Åhlin och Ekeroth ska bygga hus vid Johannes Magnus väg i Vallastaden, men för att komma in med maskinerna var de tvungna att ta bort sju relativt nyplanterade kärrekar.

Kommunens ekar

Ekarna står på mark som ägs av Linköpings kommun. Att plantera ett sådant träd kostar i storleksordningen 200 000 kronor. Därför var fällning av träden aldrig ett alternativ.

Istället kontaktades Jarl Abrahamsson som äger företaget Nordisk trädflytt. Han flyttar träd, kostnaden blir då istället runt 18 000 kronor per träd.

– Det kan kosta lite olika beroende på hur många träd vi flyttar samtidigt, men ungefär den summan, säger han.


Sju kärrekar fick flyttas.

Någon maskin som flyttar träd finns inte i Sverige, marknaden är alldeles för liten. Jarl Abrahamsson kontaktar därför en firma i Tyskland som ungefär en gång per månad kör sin trädflyttare till Sverige för att beta av ett gäng uppdrag.

– I går var vi i Ekerö, i dag här i Linköping och nu åker han tillbaka till Tyskland berättar Jarl Abrahamsson som har sitt företag i Haverdal norr om Halmstad.

Även stora träd

Den maskin som kom till Vallastaden kallas för ”den lilla”, det finns en större modell som klarar att flytta träd med en diameter på upp till 40 centimeter.

I den här omplanteringen är det Åhlin och Ekeroth som betalar. Kommunens sju ekar har flyttats till en park i närheten och när Åhlin och Ekeroth byggt klart ska de plantera sju nya ekar som ersättning för dem som flyttats.

Text och foto: Per Olsson