Hoppa till huvudinnehåll

Undersköterskan som hjälper andra med ekonomin

13 september 2023 | Omsorg & hjälp
Intresset för samhällsfrågor och viljan att hjälpa andra fick Marie Axelsson att bli god man. “Det första uppdraget var spännande så jag kände att jag kunde ta fler.”

Marie Axelsson är god man för fyra personer. Foto: Linköpings kommun

Maries första uppdrag var som god man för en dement kvinna utan anhöriga. Kvinnan hade precis flyttat in på ett korttidsboende där man märkte att hon behövde mer hjälp. Bland annat av en god man, som blev Marie. I början handlade det om att hjälpa kvinnan att ordna med flytten till det nya boendet och få ordning på hennes privatekonomi.

Idag är Marie god man för fyra huvudmän, hon har också ett mindre uppdrag som förmyndare för ett minderårigt barn.

– Det första uppdraget var spännande så jag kände att jag kunde ta fler. Sedan gillar jag lite utmaningar så det passade mig bra.

God man på lediga dagar

Marie arbetar som undersköterska i vården och har ett schema som gör att hon har vissa lediga dagar. Hon tar aldrig ledigt från jobbet för att gå på något möte kopplat till uppdraget som god man. Istället planerar och lägger hon in sådana möten och arbete på lediga dagar.

– Knepet för att få det att funka är att göra månadsbokföring. Och när årsredovisningen ska göras i januari-februari använder jag ett smidigt redovisningsprogram. Då blir årsredovisningen lättare för mig.

Marie är också mentor. Det innebär att hon har samtal, ger råd och diskuterar lösningar med andra gode män. Speciellt inför årsredovisningen är det många frågor. Marie är också medlem i godmansföreningen. Där träffas gode män för olika utbildningar, föreläsningar och annat några gånger varje termin.

Uppskattade möten

I början av uppdraget är det ofta mer att göra. Då behöver man skapa sig en bild av vilka ekonomiska medel huvudmannen har, försäkringar, kontakta bank och annat. Sedan är det mer löpande jobb som att betala fakturor. Ibland händer det saker som kräver lite extra insatser.

– Det kan vara lite utmanande i början, till exempel om det finns inkassokrav och liknande att reda ut. Då får man ta det först och prioritera. Är det frågor jag inte reder ut tar jag kontakt med Överförmyndaren och får veta hur jag skulle kunna göra med det som god man.

Marie träffar sina huvudmän eller är med på något möte med dem cirka tio till tolv gånger per år.

– Många är väldigt ensamma idag så mötena är mycket uppskattade. De blir glada att få besök och att man hjälper dem. Ofta har äldre huvudmän svårt att själva klara av det digitala. Så jag gör mycket sådant och hjälper dem med det. Det är ett socialt jobb, vilket är trevligt och kul.

Text: Katarina Bergshem

Senast ändrad den 13 september 2023

Senaste nytt

Så ska kommunen bekämpa välfärdsbrott
Kommunen visade upp trygghetspunkt
Internationellt pris till attraktion i Gamla Linköping
Det hände på fullmäktige i september
Efter sprängningen: Kommunen stärker upp med ordningsvakter
Omvandlingen till en tryggare och grönare Järnvägspark
Kommunen arbetar trygghetsskapande efter explosionen
Så håller du enkelt koll på din ekonomi
Lär dig mer om psykisk ohälsa
Två centrala gator grävs upp