Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Vädjan om att undvika besök på äldreboende

21 december 2020 | Omsorg & hjälp, Covid-19
I år blir det en annorlunda jul för alla. För att skydda de äldre inom äldreomsorgen och personalen vädjar därför Linköpings kommun till anhöriga att i största mån undvika besök på äldreboenden.
Spelar kort

Smittspridningen i samhället ökar fortfarande, detta trots att de flesta följer de skärpta rekommendationerna. För att inte riskera de äldres liv och hälsa vädjar därför Linköpings kommun till alla att undvika besök i äldreomsorgen.

Jul och nyår

Att denna vädjan kommer inför jul och nyår beror på att antalet besökare ett normalt år brukar bli fler då. Under rådande pandemi finns dock stor risk att detta normala beteende leder till ökad smittspridning.

Generellt har den boende rätt att bestämma själv vilka besök denne vill ta emot, men Folkhälsomyndighetens och regeringens uppmaning att endast träffa den eller de du bor med gäller även på äldreboenden.

– Situationen i samhället är allvarlig just nu och vi måste göra allt för att begränsa smittspridning i våra verksamheter. Vi vill att alla närstående följer de allmänna råden om att man ska undvika att umgås med andra personer än de man bor med. Vi har förståelse för att detta är ett stort ansvar för såväl närstående och som för personalen på boendena, men det är nödvändigt. Vi hoppas och vädjar till alla att respektera Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör i Linköping.

Promenad

Kommunen arbetar aktivt med att hitta lösningar för säkra möten men absolut säkrast just nu är att avstå besök.

– Promenad eller fika utomhus är att föredra om besök sker. I år är det även önskvärt att tänka på de digitala lösningar som finns för att ses och prata. Kommunen köpte i våras in läsplattor för att boende och närstående lättare ska kunna ha kontakt digitalt, säger Linda Ljungqvist.