Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Unga driver egna företag under sommaren

3 juli 2020 | Näringsliv
Just nu är 15 ungdomar från Linköping i full gång med att starta och driva sina egna företag under sommarlovet. Det med hjälp av UngDrive Academy, som finansieras av Linköpings kommun. Här ligger fokus på personlig utveckling och lärande snarare än prestation.

Shanga Aziz, Julia Frännek, Rogerio Silva och Emma Trygg är projektledare och coacher på UngDrive Academy i Östergötland.

De som kommer starta och driva framtidens företag går i dagens skola. Det är därför viktigt att tidigt skapa möjligheter för dem att få testa sina idéer och prova på entreprenörskap. Linköpings kommun har i tio år arrangerat projektet Sommarföretagaren i detta syfte, där gymnasieungdomar fick möjlighet att testa på företagande och driva sitt eget företag under sommarlovet. Efter tio år med Sommarföretagaren är det denna sommar dags för ett nytt upplägg, nu med hjälp av UngDrive Academy som är Sveriges största entreprenörskapsutbildning. Utbildningen finns på flera ställen i Sverige och drivs av lokala, unga entreprenörer. De ansvarar för alla delar under sommaren, från intervjuer och antagning, till kickoff, coachning och avslutning.

– Att vara deltagare i UngDrive Academy är en perfekt chans att få testa på att driva en egen idé och få möjlighet att vara sin egen chef. De får också stöttning från riktiga företagare som coachar och utbildar under sommaren, menar Emma Trygg, projektledare på UngDrive Academy i Östergötland.

Personlig utveckling framför prestation

Men det är inte prestationen som är det viktigaste, istället är det den personliga utvecklingen och lärandet som UngDrive Academy fokuserar på.

– De flesta blir mycket modigare och vågar utmana sina rädslor genom att ändå göra det som kan kännas lite läskigt, som att ringa det där samtalet eller prata med den där kunden. Det är den största och häftigaste delen, att se hur mycket personen växt på mindre än två månader. Vi jobbar mycket med att peppa och lyfta varandra för att skapa ett klimat där man vågar mer, säger Emma Trygg.

I förra veckan gick startskottet för de 15 deltagarna från Linköpings kommun, som inleddes med en fem dagars kick off. Syftet var att inspirera och ge kunskap i hur det är att driva företag. Kick offen som i vanliga fall brukar vara fysisk, fick nu ställa om och bli digital genom regionala sändningar tillsammans med deltagare från Norrköping, Ydre och Tranås samt nationella sändningar med inspirerande föreläsningar.

– Det var ett riktigt taggat gäng med deltagare, så det känns jättekul att få följa dem under sommaren även om vi inte har fått träffats fysiskt så som vi brukar, säger Emma Trygg.

Vill stärka personer som blivit mobbade

En av de 15 deltagarna från Linköpings kommun är Alicia Hybinette som driver företaget ”Jag lever ju” där hon just nu håller på att skapa en webbsida som ska fokusera på hur man
kommer tillbaka efter att ha blivit mobbad. På webbsidan ska man även kunna köpa armband för att visa att man står emot mobbing.

Det bästa med UngDrive Academy menar Alicia är flera saker.

– Det bästa är alla superbra coacher och alla föreläsningar! Men även att utbildningen är gratis och att alla därför har möjlighet att starta företag. Det är en så kul grej att
testa när så många tror på mig! Säger Alicia Hybinette.

Efter sommarens slut hoppas Alicia Hybinette att hon har fått fler ungdomar att förstå att de inte är ensamma om att bli mobbade och istället kan stärka sig själva. Men planerna efter
sommaren finns också där.

– I höst hoppas jag att jag kan börja föreläsa för ungdomar i skolor!

Text: Nora Bohlin