Unga entreprenörer prisas med stipendium

10 juni 2019 | Näringsliv
Gymnasieleverna Elin Palm och Jacob Larsson har tilldelats Emax Stipendiet Sverige 2019 för sitt entreprenörskap. Båda har under sitt år som UF-företagare visat ett stort engagemang, driftighet och målmedvetenhet.

Jacob Larsson och Elin Palm tog emot stipendiet i stadshuset under måndagen.

Det är sjunde året som Linköpings kommun i samarbete med Ung Företagsamhet delar ut stipendiet. Emax Sverige är ett entreprenörskapsevenemang som varje år samlar Sveriges främsta unga entreprenörer mellan 18-20 år. Syftet är att skapa ett forum för unga människor, ge dem ett försprång och mod att gå ut i näringslivet, ett brett kontaktnät och en insikt i företagandets villkor och möjligheter. 

Här är stipendiaterna

Elin Palm är elev på Katedralskolan och har läst entreprenörskapskursen på Berzeliusskolan. Hon har drivit UF-företaget My Diabag UF. Genom My Diabag har Elin tillsammans med sina företagskollegor gett barn och unga möjlighet att designa sin egna snygga, hållbara och praktiska diabetesväska som kan tas med överallt. UF var den absolut roligaste kursen på gymnasiet tycker hon.

– Företagande och entreprenörskap är helt klart något jag vill jobba med i framtiden. Det är alltid svårt att veta vad man vill göra efter gymnasiet, men efter den här kursen känner jag verkligen att entreprenörskap är något jag vill satsa på. Jag har höga förväntningar på Emax, det ska bli jättekul, säger Elin.

Jacob Larsson är elev på Folkungaskolan och har drivit UF-företaget Purement UF. Purement UF vill ersätta traditionellt sköljmedel med ett naturligt sköljmedel som är rent från kemikalier. Jacob har tillsammans med sina företagskollegor haft fokus på hållbart företagande.

– Det känns otroligt bra att få åka till Emax, det är en möjlighet att kunna bygga på något större och fortsätta med detta efter UF. Sommaren kunde inte börjat bättre. Företagande är alltid spännande för att det kan hända så mycket och det är verkligen något jag vill utforska mer, säger Jacob.

Så lyder motiveringen

”Både Jacob och Elin har under sitt år som UF-företagare visat på ett stort engagemang, driftighet och målmedvetenhet. De är innovativa och har tagit tillvara på de möjligheter som getts under året och med en positiv inställning, nätverkande och god samarbetsförmåga skapat goda förutsättningar för sig själva och sitt UF-företag.”

På stipendieutdelningen deltog Linköpings kommun, Ung Företagsamhet, närstående till stipendiaterna samt deras lärare och rektorer på skolorna.

– Linköpings kommun vill genom Emax stipendiet lyfta fram gymnasieungdomar i Linköping och ge dem en möjlighet att utvecklas inom sitt entreprenörskap och företagande. Elin och Jacob är viktiga ambassadörer för Linköping och visar på att det finns en stor företagsamhet och entreprenörskapsanda i kommunen, säger näringslivsdirektör Pia Carlgren, som delade ut stipendiet i Linköpings stadshuset.  
 
Text och foto: Malin Wictorén